Ihmisiä ja ilmiöitä: Vähintään melko paljon stressiä — nuorten aikuisten mielenterveys on koetuksella

Piispa Jari Jolkkonen eläytyy Lutherin tarinaan

 

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen on käsikirjoittajana tv-dokumentissa Paavo ja minä – Viimeisten kiusausten tarina, joka sai Kirkon Mediasäätiöltä 15 000 euron tuen. Kuva: Tuija Hyttinen/Kuopion ev. lut. seurakunnat

Yle TV1:ssä sunnuntaina 22.10. klo 10 esitettävä dokumentti ”Martti ja minä. Reformaattorin tarina” kuvaa Martti Lutherin tietä Saksassa ujosta oikeustieteen opiskelijasta katolisen kirkon uhmakkaaksi kriitikoksi.

Luther-tarinoiden kertojana ja reformaation oppaana kirkosta kapakkaan kulkee Kuopion hiippakunnan piispa ja Luther-tutkija Jari Jolkkonen.

Lokakuun viimeisenä päivänä 31.10.2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 aneteesiään, ja luterilainen reformaatio Wittenbergin Linnankirkon ovelta alkoi.

Pipliaseura Neliöb. 25.9.-8.10. MJa

Mutta tiedämmekö, kuka oli Martti Luther ja mikä oli hänen sanomansa? Naulasiko Luther koskaan teesejään? Omistautuminen omalle asialle johti Lutherin moniin konflikteihin ja kärsimyksiin, mutta myös luostarista perheenisäksi. Luterilaiset ovat pitäneet Lutheria uskonpuhdistajana, katolilaiset puolestaan harhaoppisena kirkonhajottajana ja hengellisenä individualistina. Paavi Leo X:n Lutherille langettama harhaoppituomio on yhä voimassa.

”Lutherin elämä on jo itsessään dekkari, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Olennaisempaa on, että siitä lähtee suora lanka suomalaisuuteen. Esimerkiksi Suomen korkeille Pisa-tuloksille ja vahvalle sosiaaliturvalle luotiin pohja jo reformaatiossa. Luther vaati perustamaan kouluja tytöille ja pojille ja erityisiä köyhien kassoja haavoittuvimmassa asemassa olevien auttamista varten. Reformaation merkkivuosi ja Suomen itsenäisyyden juhlavuosi ovat osittain sisäkkäisiä kertomuksia, vaikka molemmilla on tietysti omat kehityslankansa”, piispa Jolkkonen sanoittaa Lutherin vaikutusta suomalaisuuteen.

Piispa Jari Jolkkonen on tehnyt väitöskirjansa Martti Lutherin ajattelusta ja julkaissut useita reformaatioaiheisia artikkeleita. Dokumentissa Jolkkonen kulkee Saksassa reformaation tärkeimmillä historiallisilla paikoilla, tapaa johtavia Luther-tutkijoita ja kertoo Martti Lutherin isolta osalta tuntemattomaksi jäänyttä tarinaa.

Dokumentin käsikirjoittajana on Jari Jolkkonen, kuvaajana ja äänittäjänä Kalevi Pitkäkangas ja tv-ohjaajana Satu Väätäinen. Dokumentin on tuottanut Luterilaisen Kulttuurin Säätiö. Ohjelma on saanut Kirkon mediasäätiön tuotantotukea.

Kirkon viestintä