Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Piispa Häkkinen: ”Pakanuus tekee paluuta maahamme”

 

Mikkelin piispa Seppo Häkkisen mukaan kristillisyyttä ollaan ajamassa Suomessa ulos. Toisesta ovesta tulee kuitenkin uushenkisyys sisään.

Häkkinen puhui Kirkon kasvatuksen ja perheasiain toimikunnan kokouksessa muun muassa koulujen ja päiväkotien uskonnollisesta kasvatuksesta.

”Virren veisaaminen, ruokarukous ja ylipäänsä kristillinen kasvatus kirvoittavat valituksia viranomaisille. Sen sijaan mindfullness, vuorikristallin näkeminen ja lapsijooga sopivat hyvin. Hindulaisuus tai buddhalaisuus ei näytä haittaavan lainkaan. Risti seinällä on sopimaton, mutta uushenkisyyteen liittyvä vuorikristalli sopii mainiosti”, Häkkinen totesi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Hänen mukaansa julkisessa keskustelussa esiintyy jatkuvasti mielipiteitä, joiden mukaan uskontokasvatus joutaa kokonaan pois niin varhaiskasvatuksesta kuin kouluopetuksestakin.

”Erityisesti uskonnon harjoittaminen tuntuu olevan pahasta. Virrenveisuusta, ruokarukouksista, hartauksista ja jumalanpalveluksista on kanneltu eri viranomaisille. Kristilliset symbolit halutaan häivyttää. Tunnetuimpia tapauksia on Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta myöten tapahtunut käräjöinti siitä, saako koululuokan seinällä olla krusifiksi”, Häkkinen sanoi.

Samanaikaisesti on Häkkisen mukaan ”mielenkiintoista havaita, että uskonto tunkee kasvatukseen toisesta ovesta, jopa paraatiovesta”.

”Lapsille on tarjolla joogaa ja onpa olemassa lapsijoogaohjaajan koulutusta kaikkine chakra- ja energiaharjoituksineen. Hindulaisuus ei tunnu tässä kasvattajaa haittaavan. Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä lokakuussa (9.-15.10.2015) oli artikkeli otsikolla ”Mindfulness ulottuu jo lapsiinkin”. Buddhalaiseen meditaatioon linkittyvä tietoisuus- ja tunnetaitojen opetus leviää jopa päiväkoti-ikäisille lapsille. Artikkelin lopussa kerrotaan mindfullness-tunnin huipentu-van vuorikristallin näkemiseen. Lukijalle ei kerrota, että new age –uskomuksissa vuorikristalli on hyvä meditaatiokivi, joka auttaa keskittymisessä. Se kanavoi kaikenlaista energiaa, joten sitä voidaan käyttää kaikkien ongelmien hoitamisessa, ilmenivätpä ne sitten kehon, mielen, tunteiden tai sisäisen olemuksen tasolla. Uutisen päätteeksi kerrotaan, kuinka lopuksi laitetaan vielä kämmenet vastakkain rinnan korkeudelle. Kaikki lausuvat yhdessä: ’Kiitos tunnekoulusta, meillä oli mukavaa.’” Lukijalle jää epäselväksi, ketä lopussa kiitetään, opettajaa, toisia lapsia vai jotain tuntematonta jumalaa?”

”Yksinkertaistaen ja kärjistäen voi todeta, että risti seinällä näyttäytyy epäsopivana, sen sijaan uushenkisyyteen liittyvä vuorikristalli sopii aivan mainiosti. Käsien ristiminen on kiellettyä, sen sijaan kämmenien vieminen vastakkain rinnan korkeudelle buddhalaiseen tapaan on hyväksyttyä ja eksoottista. Näin pakanuus tekee paluuta maahamme, jota kristillinen usko on hapattanut jo yli 850 vuoden ajan. Tähän tosiasiaan emme ole kirkossamme riittävästi havahtuneet”

”Nyt on rohkeasti puolustettava uskonnonvapauttamme, siis oikeuttamme oman uskonnon näkymiseen ja harjoittamiseen, myös julkisesti. Nyt on selkeästi asetettava painopiste kristillisen kasvatuksen vahvistamiseen, niin kodeissa kuin seurakunnissakin”, Häkkinen totesi.

Häkkisen puhe on luettavissa hänen Facebook-sivullaan

 
Artikkelibanneri perussanoma

Aiheet