Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Pienryhmä ravitsee ja tuo mielekkyyttä – vapaaehtoisuutta pohditaan myös Kirkkopäivillä

 
pienryhmä

Pienryhmä ravitsee hengellisesti, antaa mielekkään tavan toimia ja lisää tietoa lähetystyöstä. Seurakuntien ja lähetysjärjestöjen yhteydessä toimivat pienryhmät ovat tärkeä vapaaehtoistoiminnan muoto. Kirkkopäivillä Turussa julkaistaan vapaaehtoistoiminnan teesit. Kuva: Mervi Viuhko.

Vastoin nykytrendejä Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) toiminnan yhteyteen syntyy jatkuvasti uusia pienryhmiä. Tällä hetkellä ryhmiä on noin 170, joista yli puolet kansainväliseen naisten rukousliikkeeseen kuuluvia ryhmiä.

– Pienryhmätoiminnassa on oma vapautensa. Voi kutsua ihmisiä kotiin tai kokoontua seurakunnan tiloissa. Ryhmillä ei ole tiukkaa sapluuna, vaan jäsenet voivat yhdessä päättää, miten haluavat toimia. Osa pitää tärkeänä sielunhoidollisuutta, kun taas toisilla on vahva ulospäinsuuntautumisen ja tekemisen halu, sanoo Sansan verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko.

Pienryhmät ovat tärkeä osa lähetysjärjestöjen ja seurakuntien vapaaehtoistoimintaa. Kirkkopäivillä Turussa 19.–21.5. pohditaan vapaaehtoisuuden teemoja ja julkaistaan vapaaehtoistoiminnan teesit.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Naisten rukousliike yhdistää ja innostaa

Sansassa uusia pienryhmiä syntyy erityisesti Toivoa naisille/Hanna-työn yhteyteen. Kansainvälinen naisten rukousliike yhdistää ja innostaa. Hanna-työn ohjaaja Satu Hauta-aho pitää pienryhmän perustamisen ja vetämisen helppoutta tärkeänä asiana. Hän kuvaa:

– Hanna-piireissä on hienoa, että joka kuukausi on käytössä valmis materiaali rukouskalenterin muodossa. Saadaan jakaa omia asioita ja kokea yhteyttä.

Sansa rohkaisee pienryhmiä kantamaan vastuuta lähetystyöstä omassa kotiseurakunnassa ja tekemään lähetystyötä tunnetuksi. Toimintansa tueksi ryhmät saavat materiaalia ja koulutusta. Myös työntekijät tai vapaaehtoiset vierailevat välillä kokoontumisissa.

Tuoreen kartoituksen mukaan valtaosa Sansan yhteydessä toimivista pienryhmistä kokoontuu vähintään kerran kuussa. Yli puolet ryhmistä osallistuu omien kokoontumistensa ohessa myös esimerkiksi myyjäisiin ja järjestää lähetystilaisuuksia.

Vapaaehtoistoiminnan teesit julkaistaan Kirkkopäivillä

Vapaaehtoistoiminta on esillä myös Kirkkopäivillä Turussa. Perjantaina 19.5. pidettävässä seminaarissa Vapaaehtoisuus – Reformatio 2.0.? julkaistaan vapaaehtoistoiminnan teesit.

Englannin anglikaanikirkon kirkkoherra Dick Lewis alustaa aiheesta Toisenlainen tapa olla kirkko. Häntä isännöi ja tulkkaa kirkon lähetysteologi Jaakko Rusama. Paneelikeskusteluun osallistuvat mm. Helsingin Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax, Turun Mikaelinseurakunnan musiikkievankelista Jippu sekä Dick Lewis. Puheenjohtajana toimii Punaisen Ristin kehityspäällikkö Tapani Tulkki.

Medialähetys Sanansaattajien ja Kirkkopalveluiden vapaaehtoistyo.fi:n järjestämän tilaisuuden emännöi Mervi Viuhko ja isännöi tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kirkkopalveluista. Kansainvälinen nuorten M18-ryhmä esiintyy.

Tilaisuutta voi seurata myös suorana lähetyksenä pe 19.5. kello 11–12.30 osoitteessa facebook.com/Sanansaattajat.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa