Pieni seurakunta hankki suuret tilat kaupunkilaisten käyttöön Kiteellä

 

Yhteisötalon avajaisia vietettiin 19. syyskuuta ja seurakunnan avajaisia sitä seuranneena viikonloppuna. Kuvassa on ViaDia Kitee ry:n jäseniä, ViaDia Kitee ry:n ja Yhteisötalon työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Kuva: Kristian Vilkman

Kiteen vapaaseurakunta osti vanhan Nuorisoseuran talon, joka kokosi kaupunkilaisia muun muassa liikunta- ja taideryhmiin. Nyt noin tuhannen neliön tiloissa toimivat sekä vapaaseurakunta että ViaDia Kitee ry.

Tarve lisätilalle huomattiin vuonna 2015. Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Varikko Pohjois-Karjala -hanke alkoi tuolloin pyöriä myös Kiteellä ja veti keskimäärin 50–70 kävijää ruoka- ja elintarvikejakeluun neljästi viikossa.

– Seurakunnan tilat kävivät pian ahtaiksi, joten alettiin haaveilla isommista tiloista, kertoo Kiteen vapaaseurakunnan työntekijä Maria Pesonen.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Seuraavana vuonna tapahtui paljon: seurakuntalaiset innostuivat ideasta, rakennustili avattiin ja ViaDia Kitee ry perustettiin. Se on vapaakirkollisen diakoniatyön järjestö ViaDia ry:n paikallisyhdistys.

Sopivien tilojen etsintä ja lainan hakeminen alkoivat tuloksettomina, mutta sitten kuultiin, että Kiteen Nuorisoseuran tilat olivat kaupan.

– Nämä olivat isommat tilat, ihan erilaiset kuin olimme uskaltaneet unelmoida, kertovat Maria Pesonen ja hänen sisarensa Mirjam Pesonen, ViaDia Kitee ry:n toiminnanjohtaja ja Yhteisötalo-hankkeen työntekijä.

STEA-rahoitteinen Kiteen Yhteisötalo — kohtaamista ja osallistumisen mahdollisuuksia Keski-Karjalassa -projekti aloitettiin Varikko-hankkeen päätyttyä.

Yhteisötalo palvelee kaupunkilaisia

Kaupat Huvikeskus-kiinteistöstä tehtiin tämän vuoden kesäkuussa ja avajaisia vietettiin 19. ja 21.–22. syyskuuta. Tilojen siirtyminen vapaaseurakunnan omistukseen herätti kaupunkilaisissa ennakkoluuloja.

– Pelättiin, että jos tilat menevät pienen hengellisen yhteisön käyttöön, niin niitä ei vuokrattaisikaan entisille toimijoille ja kiteeläisten käyttöön, Pesoset selittävät.

Yhteisötalon tarkoituksena on kuitenkin alusta asti ollut palvella paikallisia ihmisiä. Kävijöiden toiveiden perusteella on järjestetty muun muassa hengellisiä ryhmiä, mutta myös esimerkiksi sählyvuoroja ja romaninaisten käsityöryhmää.

Lisäksi Yhteisötaloa vuokrataan useille eri toimijoille, kuten Keski-Karjalan musiikkiopistolle, Hengitysyhdistykselle ja eläkeläisliitolle — toivotut eläkeläisten päivätanssitkin saivat jatkoa. Ovet suljettiin ainoastaan päihteiltä ja muiden uskontokuntien hengellisiltä tilaisuuksilta, joihin Vapaakirkon linjauksen mukaan kuuluvat esimerkiksi joogaryhmät.

Kiteen vapaaseurakunnassa on noin 50 jäsentä, joten pienelle seurakunnalle uusien tilojen hankkiminen ja avautuminen kaupunkiin päin on iso ponnistus.

– Olemme kokeneet, että Jumala antoi nämä tilat meille, ja meidän tehtävämme on pitää ovet auki, kohdata ja rakastaa ihmisiä ja luottaa, että Jumala tekee ajallaan työtä ihmisten sydämissä, Pesoset kiittelevät.

 

 
Päivä artikkelibanneri syksy 2023