Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Pienet seurakunnat auttavat mahdollisuuksiensa äärirajoilla

 

Kreikassa Makedonian rajalla Idomenin epävirallisella pakolaisleirillä oli noin 11 000 henkeä, kun vierailimme siellä maaliskuun alussa yhdessä Kreikan Vapaakirkon edustajien kanssa. Paikka oli juuri nousemassa kansainvälisiin otsikoihin. Matkalla sinne näimme tienvarressa ja pelloilla ihmisiä, jotka kävelivät kohti Idomenia. Käveleminen oli pakolaisten ainoa tapa päästä sinne. Tien vieressä matkaa teki perheitä lapsineen. He kantoivat tavaroita kasseissaan. Mukana …

Kreikassa Makedonian rajalla Idomenin epävirallisella pakolaisleirillä oli noin 11 000 henkeä, kun vierailimme siellä maaliskuun alussa yhdessä Kreikan Vapaakirkon edustajien kanssa. Paikka oli juuri nousemassa kansainvälisiin otsikoihin.

Matkalla sinne näimme tienvarressa ja pelloilla ihmisiä, jotka kävelivät kohti Idomenia. Käveleminen oli pakolaisten ainoa tapa päästä sinne. Tien vieressä matkaa teki perheitä lapsineen. He kantoivat tavaroita kasseissaan. Mukana oli hitaasti käveleviä vanhuksia. Joitakin työnnettiin pyörätuoleissa.

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

Perillä odotti pellolle levittäytyvä telttakylä. Muovisia WC-koppeja oli pitkät rivit. Rajalla oli korkea piikkilanka-aita ja toisella puolen sotilaita ja tankkeja vesitykkeineen.

Leirillä pakolaisilta meni tunteja ruokajonossa, josta sai sämpylän, kananmunan ja vesipullon. Lääkärit ilman rajoja -järjestö tarjosi lääkintäpalveluita. Punainen Risti järjesti palvelun, jolla voi yrittää löytää kadonneet perheenjäsenensä.

Ruokaa konteista
Kreikan Vapaakirkko toimii yhdessä muiden alueen seurakuntien kanssa pakolaisten auttamiseksi. Protestanttisia seurakuntia on vähän ja ne ovat pieniä. Kuitenkin niiden tarjoama apu on merkittävää ja tärkeää.
Idomenissa oli kaksi konttia, joissa oli keittiö. Se tarjosi 3 000 ateriaa vuorokaudessa. Yhden aterian hinta on lähes euron, joten siitä tulee aika iso kustannus pienille seurakunnille. Lisäksi oli kontti, jossa pakolaisilla oli mahdollisuus ladata kännyköitä tai ottaa yhteyttä sukulaisiin netin kautta.

Thessalonikan vapaaseurakunta vastasi seurakuntien yhteisestä toimipisteestä kolmena päivänä viikossa.

Lapset itkivät nälkäänsä
Ateenassa vierailin Victoria-aukiolla, jossa paikallisten arvion mukaan nukkuu pari tuhatta pakolaista ilman mitään erityisempää suojaa. Aukiolla majoittuvien pakolaisten suurin ongelma on vapaaehtoistyöntekijöiden mukaan nälkä. Erityisesti lapset näkevät nälkää ja itkevät tuntikausia nälkäänsä.

Lähellä oli kristittyjen ylläpitämä monitoimitila naisille ja lapsille. Sillä viikolla siellä oli ilmainen hammasklinikka pakolaisille. Thessalonikan vapaaseurakuntaan kuuluva mies oli tullut sinne pakettiautolla, johon on asennettu kaikki hammaslääkärin vastaanottoon tarvittavat välineet. Paikalla oli kaksi vapaaehtoista hammaslääkäriä.

Apua ja kannustusta hyviin tekoihin
Suomen Vapaakirkon keräys Kreikassa olevien pakolaisten hyväksi oli jaettu Thessalonikassa ja Ateenassa seurakuntien yhteiselle toiminnalle ja kolmelle seurakunnalle. Lesboksen saarella seurakunta osti jääkaappeja, jotta se pystyy tarjoamaan ruokaa sinne saapuville pakolaisille.
Suomen Vapaakirkko jatkaa keräystään.

Jukka Knuuttila
Vapaakirkon kehitysyhteistyösihteeri