Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Pian 60 vuotta täyttävä Jukka Norvanto: ”Aika ei paranna, mutta kokemukset opettavat”

 

Raamattu kiehtoo teologian lisensiaattia, Jukka Norvantoa, yhä vain: – Innostun aina, kun löydän Raamatusta jonkin uuden näkökulman, aiemmin piilossa olleen. Ihmettelen, miksi en tätäkään ennen ole huomannut. Kuva: Sari Savela

Raamatunopettaja ja lähetysteologi Jukka Norvanto kutsuu kaikki juhlaan sunnuntaina 22.10. Toiveissa on, että silloin Tampereella Viinikan kirkko ja Pakkahuone pullistuvat osallistujien paljoudesta.

Syntymäpäiväjuhlaa odottaa näinä päivinä kiitollinen mies:

– On aika pysähtyä ja kiittää siitä, että saan sisarten ja veljien kanssa kulkea Raamatun ilmoittamaa ikuisen elämän tietä sekä siitä, että Raamattu on vankkumaton tienviitta Jumalan luo kaikkialla maailmassa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Kiitokseen on aihetta myös lukuisilla suomalaisilla, jotka ovat saaneet Jukka Norvannon opetuksista tietoa, ymmärrystä, lohdutusta, vahvistusta ja rohkaisua kristittynä elämiseen.

Niitä on ollut tarjolla monessa muodossa: äänitallenteina, radio-ohjelmina, kirjoina ja luentoina.

Reilun kolmen viime vuoden ajan Jukka Norvannon työpaikka on ollut Lähetysyhdistys Kylväjä. Aiemmin hän johti kahdeksan vuotta Suomen Raamatunopistolle kuuluvaa Vuokatinrantaa sekä työskenteli 17 vuotta Medialähetys Sanansaattajissa.

Kokemusta on karttunut ulkomailtakin. Norvanto on ollut Ruotsissa Leksbergin seurakunnan työntekijä ja Kyproksella Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyössä.

Raamatunlukijain liitossa hän on kantanut vastuuta pitkään hallituksen puheenjohtajana.

Työkalenteri on toisen vastuulla

Työajasta suuri osa kuluu puheiden valmistelemiseen sekä puhujavierailuihin Suomessa ja ulkomailla. Lähetysyhdistys Kylväjässä hän osallistuu päätöksentekoon johtoryhmässä ja lähetysosaston jäsenenä.

– Aivan viime aikoina olen opettanut lähetyskurssilaisille Raamattua sekä vieraillut Muoniossa, Haukiputaalla, Porissa, Lahdessa ja Järvenpäässä. Samalla olen viimeistellyt pian ilmestyvää kirjaani Paavalin ensimmäisestä lähetysmatkasta.

– Täytyy myöntää, että menemisten ja tekemisten lomassa haaveilen lepohetkestä.

Jukka Norvannolle kieltäytyminen on vaikeaa.

– Nykyisessä työssäni on suureksi avuksi se, että toinen henkilö vartioi kalenteriani. Tarvittaessa hän uskaltaa antaa kielteisen vastauksen.

Syntymän ihme     

Työelämänsä kohokohtina Jukka Norvanto pitää hetkiä, jolloin hän on itse tajunnut olevansa avuksi jollekulle.

– Iloinnut olen toki siitäkin, että olen saanut aikaiseksi jo noin 75 isompaa ja pienempää julkaisua. Niistäkin on radio-ohjelmien tavoin ollut apua ihmisille.

Yksityiselämässä erityisiä tapahtumia ovat olleet avioituminen ja ensimmäisen lapsen syntymä.

– Tuntui ihmeelliseltä nähdä, että äidistä tulee ulos täydellinen ihminen! Yhtä lailla olin läsnä kahden seuraavankin lapsemme syntyessä, mutta silloin jo osasin odottaa, mitä tapahtuu.

– Raamatun mukaan erityistä siunausta on nähdä lapsenlapsia, ja siinäkin Raamattu on oikeassa, tuumaa Norvanto, joka saa seurata kahden pienen, nyt 3-vuotiaan ja pian 2-vuotiaan, varttumista.

Mitä elämä on tähän mennessä opettanut?

– Aika ei paranna, enkä tiedä, opettaako elämä mitään. Sen sijaan omat ja toisten kokemukset kyllä opettavat.

– Tekemämme asiat tulevat ennemmin tai myöhemmin vastaamme, sekä hyvät että ikävät. Siksi sitä kai yrittää elää niin, ettei kovin paljon vahingoittaisi lähimmäisiään, vaikka se vaikeaa onkin.

 

Jukka Norvannon merkkipäivää ja Raamattua juhlitaan Tampereella sunnuntaina 22.10. Juhla alkaa messulla Viinikan kirkossa kello 10 ja jatkuu Tullikamarin Pakkahuoneella kello 13.

Juhla on osa Kylväjässä käynnistyvää raamattutyön Annoit minulle elämän -keräystä.

Lisätietoa Jukka Norvannon syntymäpäiväjuhlista löytyy osoitteesta www.kylvaja.fi/jukkanorvanto60 ja Facebookissa ”Jukka Norvanto 60 vuotta”. Juhlien käsiohjelmassa julkaistavia onnitteluja voi jättää Kylväjän sivuilla 30.9. asti.