Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Perheseminaarit auttavat haavoilla olevia kambodžalaisia

 
Perheseminaariin osallistunut pariskunta istuu kertomassa oppimastaan.

− On hyvä saada ideoita ja kuulla muiden perheiden kokemuksia. On myös hyvä, että puhuja haastaa meitä käytännön tekoihin, sanoo neljän lapsen isä Oung Phan (vas.). Vieressä vaimo Som Som Ol. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Punakhmerien hirmuhallinto 1970-luvulla näkyy Kambodžassa edelleen mm. tunne-elämän häiriöinä ja perheväkivaltana. Maassa järjestetään tänä vuonna suomalaisten tuella kymmenen perheseminaaria. Pääsin seuraamaan yhtä niistä.

− Lasten tarpeita käsittelevä opetus oli erityisen hyödyllinen. Omat lapset ovat jo isompia, mutta on hyvä tietää, mitä he tuntevat ja mitä esimerkiksi teini-ikäinen tarvitsee minulta, sanoo 14-, 17- ja 20-vuotiaiden poikien äiti Lor Dany.

Hän osallistui puolisonsa Lang Somartin kanssa Kambodžassa, Takeon maakunnassa 29. helmikuuta järjestettyyn perheseminaariin.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan kambodžalainen kumppani, FEBC-Kambodža, järjestää tänä vuonna suomalaisten tuella kymmenen perheseminaaria eri puolilla maata. Päivän mittaisille tapahtumille on suuri tarve, sillä vuosien 1975–78 kansanmurha luo edelleen synkkää varjoa kambodžalaisten elämään.

Kun punakhmerien hirmuhallinto päättyi tammikuussa 1979, Kambodžan väkiluku oli pudonnut 8 miljoonasta noin 5,2 miljoonaan, kertoo Suomen Kuvalehti. Vaikka valtaosa maan nykyisistä asukkaista on sen jälkeen syntyneitä, vaikuttavat hengissä selvinneiden traumat myös nuorempien elämässä. Tämä näkyy muun muassa tunne-elämän häiriöinä ja perheen sisällä esimerkiksi niin, että konfliktitilanteessa viha purkautuu helposti väkivaltana.

Opettaja haastaa käytännön tekoihin

Maaseutukylässä Takeon maakunnassa pidettyyn perheseminaariin osallistui noin 30 ihmistä, joista kolmasosa miehiä. Useimmat tulivat puolisonsa kanssa, joskaan eivät kaikki. Osa oli paikallisia, mutta jotkut tulivat toisesta maakunnasta.

Päivän aikana käsiteltiin viittä teemaa, joita olivat onnellinen perhe, lastenkasvatus, rakkauden kieli, taloudellinen huolenpito sekä konfliktien ratkaiseminen. Kokemusten jakamiselle oli tilaa pitkin päivää, ja lopuksi miehet ja naiset jakautuivat omiin ryhmiinsä pohtimaan opittua.

− Olen oppinut muun muassa hyvää vanhemmuutta ja kuinka kasvattaa eri-ikäisiä lapsia. Opimme yhdessä myös taloudenhoitoa, kertoo 38-vuotias kahden lapsen äiti Kong Chambo viitaten mieheensä Sim Viboliin.

Neljän lapsen vanhemmat Som Som Ol ja Oung Phan tulivat mukaan, sillä he halusivat oppia hyvää perhe-elämää.

− Olen oppinut rakastamisesta, huolehtimisesta ja toisen tarpeiden huomioon ottamisesta. Ja että voimme jakaa asioita, kertoo perheenäiti Som Som Ol.

Kutsumuksena perhetyö

Seminaarin opettajina olivat aviopari ja kahden aikuisen pojan vanhemmat, Chailin Sear ja Malis Kong. Kiinteistöalan liikemies Chailin Sear kertoo haluavansa osallistua myös Jumalan työhön, ja perheseminaarien lisäksi hän toimiikin mediajärjestö FEBC-Kambodžan hallituksessa.

Malis Kong on puolestaan terapeutti. Hän on myös tehnyt perheseminaarissa käytettävän opetusmateriaalin.

− Viime lokakuussa osallistuimme seminaariin, jonka FEBC järjesti Sansan tuella Siem Riepissä. Se vahvisti meille, että avioparityöhön tarvitaan lisää ihmisiä. Olemme Jumalan perhettä, ja perheen pitää olla valona naapureille ja maailmalle. Tämä on kutsumuksemme, Chailin Sear vakuuttaa.

Tämän vuoden kymmenestä perheseminaarista he ovat lupautuneet opettamaan vähintään viidessä, vapaaehtoispohjalta.

Entä millaisia rukousaiheita Kambodžan perheillä on?

− Yhä useammat pariskunnat eroavat, monet ovat kristittyjäkin. Haluamme, että pariskunnat ovat valona maailmassa ja että he voisivat nähdä Jumalan läsnäolon liitossaan. Auttakaa meitä rukoilemalla heidän puolestaan, pyytää Malis Kong.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa