Asumisen kalleus näkyy kirkon diakoniarahaston avustuksissa

 

Asumisen kalleus koskettaa erityisesti yksin asuvia. Yksin asuvien osuus Kirkon diakoniarahaston kriisiavustuksista on noin 40 prosenttia.

Kirkon diakoniarahasto myönsi avustuksia yli miljoona euroa vuonna 2023. Määrä on noin 25 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Hakemuksissa näkyivät sähkön hinnan kallistuminen sekä korkojen nousu.

Asumisen kustannuksiin myönnettiin noin 100. 000 euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Rahaston avustukset ovat joko kriisiavustuksia tai Tukikummit-avustuksia.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Sairaus on yleisin syy taloudelliseen ahdinkoon

Kirkon diakoniarahaston hakemuksissa sairastuminen on ylivoimaisesti yleisin syy (30 %) taloudelliseen ahdinkoon. Tämä kertoo siitä, että taloudellinen ahdinko voi kohdata ketä tahansa, jos sairastumisen tai vammautumisen seurauksena työkyky heikkenee.

– Yleisesti on kysymys siitä, että perusturva näyttäytyy näissä tilanteissa riittämättömänä. Sairastuminen vie monissa tapauksissa talouden kestämättömään tilanteeseen. Tämä on näkynyt Kirkon diakoniarahaston hakemuksissa jo vuosia, kirkkoneuvos Petri Määttä Kirkkohallituksesta toteaa.

Määtän mukaan taloudelliset haasteet ovat usein pitkittyneitä tilanteita, jotka johtuvat esimerkiksi työttömyydestä tai matalapalkkaisesta työstä. Rahat eivät riitä asumiseen, ja kun ihmiset yrittävät selvitä elämän perusmenoista, velkaantumisen riski kasvaa.

Kriisiavustuksista puolet myönnettiin asumiseen

Asumisen kalleus näkyy Kirkon diakoniarahaston kriisihakemuksissa, sillä avustuksista puolet myönnettiin asumiseen. Asumiseen kohdistuvia avustuksia on käytetty muun muassa vuokrien maksuun, sähkölaskuihin sekä tulipalosta tai homeongelmasta johtuviin menoihin.

Asumisen kalleus koskettaa erityisesti yksin asuvia. Myös elinkustannusten nousu on iskenyt vähävaraisten yksin asuvien arkeen, sillä yhden henkilön taloudessa jouston mahdollisuudet ovat pienet. Yksin asuvien osuus Kirkon diakoniarahaston kriisiavustuksista on noin 40 prosenttia.

Terveydenhoitoon kohdistuvien avustusten osuus on myös kasvanut. Kirkon diakoniarahaston kriisiavustuksista kymmenen prosenttia myönnettiin terveydenhuollon kustannuksiin. Kustannukset olivat pääasiassa julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuja. Useissa tilanteissa asiakasmaksut ovat olleet hakijan ainoat velat tai rästimaksut. Hakemusten perusteella näyttää, että asiakasmaksuja on kohtuullistettu erittäin vähän, vaikka sen olisi asiakasmaksulain mukaan mahdollista.

Tukikummit-avustusten taustalla sairauksia ja eroja

Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen myönnetään Tukikummit-avustuksia, joihin varat lahjoittaa Tukikummit-säätiö. Nämä avustukset kohdistuvat säätiön sääntöjen mukaan yleensä lasten ja nuorten harrastuskustannuksiin. Tukikummit-hakemuksissa näkyy, että lasten harrastuskustannukset ovat useille perheille kohtuuttoman suuret.

Myös Tukikummit-hakemuksissa suurin ahdingon syy on sairaus, usein vanhemman sairastuminen. Avio- tai avoerojen osuus taloudellisen ahdingon syynä oli reilut 10 prosenttia. Tukikummit-hakemuksista yksinhuoltajien osuus onkin yli puolet.