Pekka Vaismaan mylly on siunaukseksi monille

 

Pekka Vaismaan kesäpaikassa juoksevan veden solina rauhoittaa mielen. Joella elää muisto vanhasta myllystä. (Milla Suonio)

Kuumana käynyt matkapuhelinbisnes mahdollisti mukavan elämän. Tärkeimmäksi asiaksi Pekka Vaismaalle muodostui kuitenkin lopulta häiriötön yhteys yläkertaan.

Milla Suonio

Kun yritys, jossa Pekka Vaismaa oli osakkaana, myytiin, hänen elämäänsä iski tyhjyys. Hän rukoili kesäpaikkaa 50 kilometrin säteellä Helsingistä. Jumala vastasi rukoukseen idyllisen myllyn muodossa.

Jalohaukat leiri vko 2

Pekan mylly on luonnonkaunis paikka: laajan pihamaan halki virtaa Keravanjoki. Kosken tasainen pauhu kuuluu sisälle tupaan.

Pekka Vaismaa on isännöinyt tätä Hyvinkäällä sijaitsevaa idylliä jo 18 kesän ajan. Mylly on ollut hänelle paljon muutakin kuin kesäkoti – sen kautta Jumala on avannut monia uusia mahdollisuuksia.

 

Jumalan lahjoittama lepopaikka

Pekka Vaismaa lähti 1970-luvun lopulla mukaan matkapuhelinliiketoimintaan. Hän perusti ystäviensä kanssa Setele-yrityksen 1990-luvulla. Kun kännykät tulivat markkinoille, bisnes lähti lujaan nousukiitoon ja mies muutti Pohjanmaalta Helsinkiin. Yrittäjä kertoo, että hengelliset asiat jäivät taka-alalle, kun hän reissasi työkavereineen jatkuvasti palkintomatkoilla ympäri maailmaa.

Sitten vauhti hidastui. Setele myytiin vuoden 1998 elokuussa. Pekka sai jäädä edelleen töihin sen ostaneelle Radiolinjalle.

– Meillä oli mennyt lujaa ja ollut kivaa. Kun porukka hajosi, minulle tuli tyhjä olo. Keväällä 1999 mietiskelin ja rukoilin Taivaan Isää – muistin onneksi vielä, että on kanava ylöskin päin – että kun jään Helsinkiin töihin, anna minulle 50 kilometrin säteeltä kesäpaikka. Toinen osa rukousta oli, että siellä kuuluisi myös Radio Dei.

– Olin ruvennut kuuntelemaan kanavaa ja kiinnostumaan uudelleen hengellisistä asioista. Kuinka ollakaan, kun toukokuisena sunnuntaina katsoin Helsingin Sanomia, siinä oli ilmoitus, että noin 50 kilometrin päässä Helsingistä on vuokrattavana erikoinen mylly. ”Täytyy nähdä”, oli isoilla kirjaimilla.

Pekka Vaismaa soitti heti maanantaina myllyn omistavalle rouvalle Helsingin Kauppatorilta. Rouva kehotti häntä ajamaan paikalle kiireesti, koska ensimmäinen kiinnostunut vuokralainen oli tulossa katsomaan paikkaa jo 45 minuutin kuluttua. Mies hyppäsi auton rattiin ja hurautti myllyn portista sisään yhtä aikaa erään toisen henkilön kanssa. Miljöö teki Pekkaan välittömästi vaikutuksen. Hän huudahti: ”Otan tämän”.

Myllyn tuleva isäntä käveli kannettavan radion kanssa terassille ja tietyssä kohtaa sai kuin saikin viritettyä sen Radio Dein taajuudelle. Sen jälkeen miehen oli helppo uskoa, että Jumala oli johdattanut hänet tähän luonnokauniiseen lepopaikkaan.

Uudessa kesäkodissaan hän kuunteli iltaisin kanavan ohjelmia ja itki.

 

Veljesillat kesän kohokohta

Pekka Vaismaa kuvaa lapsuudenkotiaan Ilmajoella yhteiskristilliseksi. Siellä järjestettiin niin vapaakirkollisia kuin helluntailaisten kokouksia.

Myös musiikin mies on imenyt jo äidinmaidosta. Kaikki kahdeksan sisarusta muodostivat ”perheorkesterin”, joka kokoontui usein soittamaan ja laulamaan yhdessä. Pekka nähdään monesti näppäilemässä kitaraa ja laulamassa erilaisissa tilaisuuksissa.

Myllyn isäntä sai kerran ystävänsä kanssa idean yhteiskristillisistä miestenilloista. He ovat järjestäneet myllyn kappelissa jo 13 kesän ajan veljesiltoja, joihin on kutsuttu aikanaan vahvasti seurakunnan toiminnassa mukana olleita, mutta syystä tai toisesta seurakunnan piiristä pois jääneitä miehiä.

Pekka kertoo, että illat ovat suosittuja ja niitä odotetaan aina pitkään. Miehet kokoontuvat kappeliin kertomaan elämäntarinansa ja musisoimaan yhdessä. Rakkaiden vanhojen hengellisten laulujen veisaamisen jälkeen saunotaan ja syödään hyvin.

– Se, että on saanut olla tällä tavalla palvelemassa, on minulle iso asia, iltojen isäntä toteaa.

Myllyn pihapiirissä järjestetään kesäisin myös konsertteja ja monet kristilliset järjestöt viettävät siellä virkistyspäiviään. Useat ihmiset ovat saaneet nauttia myllyn isännän vieraanvaraisuudesta ja miljöön hoitavasta ilmapiiristä.

 

Yrittäjien hengellinen hyvinvointi sydämenasia

Myllyllä Pekalle syntyi heti ensimmäisenä kesänä idea Radio Dein laajenemisesta Pohjanmaalle. Hän oli saanut hengellistä hoitoa kanavan kautta ja halusi tarjota saman mahdollisuuden myös synnyinseuduillaan asuville ihmisille. Hän marssi syksyllä 1999 toimitusjohtaja Kirsi Rostamon luo ja kysyi, mitä pitäisi tehdä, että saataisiin kanava kuulumaan myös Pohjanmaalla.

Radiotaajuus tuli hakuun. Pekka kiersi seurakuntia ja sai useita tahoja mukaan hankkeeseen. Jotta lupahakemus voitiin panna vireille, piti ensin saada kokoon 500 000 markkaa. Mies kuvaa, että rahat järjestyivät ihmeellisen johdatuksen kautta. Ihmiset eri tahoilla rukoilivat ja taajuus saatiin, vaikka mukana sen hakijoissa oli jopa Hjallis Harkimon Urheiluradio.

Radio Dei aloitti toimintansa Pohjanmaalla vuonna 2001. Pekka oli myöhemmin mukana avaamassa myös kanavan Joensuun, Kuopion ja Porin taajuuksia. Hän on työskennellyt kristillisessä radiossa jo 12 vuoden ajan.

– Haluan työssäni tukea sitä, että evankelistat pääsevät radion välityksellä kertomaan hyvää sanomaa kuulijoille, jotta erityisesti miesyrittäjät löytäisivät evankeliumin samalla tavoin kuin itse sain löytää Jumalan radion kautta.

Pekka Vaismaa on ollut mukana järjestämässä Hyvän mielen aamiaisia pohjalaisille yrittäjille jo 15 vuoden ajan. Musiikin ja maittavan aamupalan äärellä on koettu koskettavia kohtaamisia useita kertoja vuodessa.

– Tarkoituksenamme on, että hyvä sanoma leviää matalalla kynnyksellä – ihmisiä lähestytään siellä, missä he ovat ja sillä tavoin, ettei ole korkeita muureja kristittyjen eikä muidenkaan ihmisten välillä.

 

Aiheet