Pekka Särkiö ja Sammeli Juntunen asetettu ehdolle Mikkelin hiippakunnan piispanvaaliin

 

Pekka Särkiö (vas.), kuva: Jussi Hiltunen. Sammeli Juntunen, kuva: Kirkon kuvapankki.

Dosentti Sammeli Juntunen on asetettu ehdolle Mikkelin hiippakunnan piispaksi. Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat toimitettiin Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituliin 31. tammikuuta. Dosentti Pekka Särkiö asetettiin ehdolle 27.1.

Vuonna 1964 syntynyt Sammeli Juntunen on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on toiminut vuodesta 2007 Savonlinnan seurakunnan kirkkoherrana. Aikaisemmin Juntunen on työskennellyt mm. Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Sammeli Juntunen on vihitty papiksi vuonna 1995.  Sammeli Juntunen on toinen virallisesti ehdolle asetettu ehdokas Mikkelin piispanvaalissa. Dosentti Pekka Särkiö asetettiin ehdolle 27.1., jolloin valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat toimitettiin Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituliin. Vuonna 1963 syntynyt Pekka Särkiö on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on toiminut kenttäpiispana vuodesta 2012 ja toimii tehtävässä tammikuun loppuun asti. Aikaisemmin Särkiö on ollut mm. Keski-Lahden seurakunnan kirkkoherra. Pekka Särkiö on vihitty papiksi vuonna 1989.

Piispanvaalin ehdokasasettelu alkoi 1.1.2023 ja kestää 1.3.2023 kello 15 saakka. Vaalissa on noin 1100 äänioikeutettua, joista puolet on pappeja ja puolet maallikkovalitsijoita. Vähintään 30 äänioikeutettua voi muodostaa valitsijayhdistyksen, jolla on oikeus asettaa ehdokas.  Piispanvaali toimitetaan torstaina 25.5.2023. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään toinen vaalikierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Mahdollisen toisen kierroksen vaalipäivä on perjantai 16.6.2023.    Mikkelin hiippakunnan uuden piispan on määrä aloittaa virassaan 1.9.2023. Arkkipiispa  Tapio Luoma vihkii hänet piispan virkaan Mikkelin tuomiokirkossa sunnuntaina 3. syyskuuta.   Mikkelin hiippakunnan nykyinen piispa  Seppo Häkkinen  jää eläkkeelle syyskuun alussa 2023. 

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.