Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Pekka Haavisto Timo Soinin poisjäännistä kirkon vaalipaneelista: ”Jokainen vastaa omasta kampanjastaan”

 

Pekka Haavisto jätti eduskunnan matkan väliin kirkon presidentinvaalipaneelin takia

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto ei osallistu eduskunnan ulkoasianvaliokunnan matkalle kirkon järjestämän Arvoillan takia. Haaviston mukaan presidenttiehdokkuus menee eduskuntatyön edelle. – Jokainen vastaa omasta kampanjastaan, hän kommentoi Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin ratkaisua jäädä pois kirkon arvoillasta eduskunnan matkaan vedoten. Ulkoasiainvaliokunnan matka oli alun perin sekä Haaviston että Soinin ohjelmassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini jää ainoana presidenttiehdokkaana pois kirkon Arvoillasta. Hän perustelee avustajansa välityksellä vetäytymistään eduskunnan ulkoasianvaliokunnan matkalla. Toinen ulkoasiainvaliokuntaan kuuluva presidenttiehdokas, vihreiden Pekka Haavisto asettaa kirkon vaalitentin matkan edelle ja osallistuu Arvoiltaan.

Kotimaa24 uutisoi Soinin olevan kirkon Arvoillan aikana eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan matkalla, jonka ajankohdasta on sovittu jo kesällä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Soini ei osallistunut myöskään eduskuntavaalien alla maaliskuussa puolueiden puheenjohtajille tarkoitettuun kirkon Arvoiltaan.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto kuuluu Soinin tavoin ulkoasiainvaliokuntaan. Haavisto pitää kirkon presidenttiehdokastenttiä matkaa tärkeämpänä.

– Omassa kalenterissani presidenttiehdokkuus menee eduskuntatyön edelle. Kun minut asetettiin presidenttiehdokkaaksi, kävimme myös omassa eduskuntaryhmässämme keskustelun, että presidentin tehtävä on arvokkain valtiollinen tehtävä, jota voi tavoitella, Haavisto perustelee ratkaisuaan Radio Deille.

– Presidentti on ulkopolitiikan johtaja, puolustusvoimien ylipäällikkö, korkeista nimityksistä päättäjä ja hänellä on myös erittäin paljon arvovaltaa ja vaikutusvaltaa Suomessa. Kansalaisten on tärkeää tietää, millaisen maailmankatsomuksen ja millaisten arvojen pohjalta presidentti tekee päätöksensä.

Haavisto ei halua ottaa tarkemmin kantaa Soinin ratkaisuun jäädä pois kirkon arvoillasta valiokuntamatkan takia.

– En halua ottaa kantaa toisten ehdokkaiden tekemiin valintoihin. Jokainen vastaa omasta presidenttikampanjastaan ja omista valinnoistaan.

”Kirkko on joutunut sijaiskärsijäksi”

Kirkon arvoillan järjestämisestä vastaa kirkkohallitus. Tilaisuus kuullaan suorana lähetyksenä Radio Dein taajuuksilla.

Pekka Haavisto näkee vahvat perusteet sille, että kirkko ja kristillinen media järjestävät ehdokkaille oman vaalitenttinsä.

– Asia on tärkeä sen vuoksi, että kirkko itse on viime vuosina ollut ”myrskyn silmässä” monissa yhteiskunnallisissa keskusteluissa – esimerkiksi naispappeudessa ja samaa sukupuolta olevien liitoissa. Joskus kirkko on joutunut myös ”sijaiskärsijäksi” kiistelyissä ja riidoissa, joissa kirkon sisällä ja kirkon ulkopuolella on ollut erilaisia näkemyksiä.

Vihreiden presidenttiehdokas odottaa kirkon vaalitentin sujuvan ilman presidenttiehdokkaiden kärjekkäitä hyökkäyksiä toisiaan vastaan.

– Odotan rakentavaa keskustelua, en riitaa. Olen elämässä oppinut, miten herkkiä asioita ihmisten syvimmät eettiset ja uskonnolliset vakaumukset voivat olla. Olemme parhaimmillamme silloin, kun kannustamme toisiamme tekemään vakaumuksemme todeksi arjen tilanteissa ja arjen valinnoissa.

Kirkon arvoiltaan ovat lupautuneet Eva Biaudet (r), Sari Essayah (kd), Pekka Haavisto (vihr), Paavo Lipponen (sd), Sauli Niinistö (kok) sekä Paavo Väyrynen (kesk).

Presidenttiehdokkaiden vaalipaneeli lähetetään suorana lähetyksenä Radio Dein taajuuksilla 21.11. klo 18.30-20.00. Ehdokastentit Radio Deissä lisäksi joka torstai jouluun saakka klo 9-10, uusinta klo 13-14 ja yöllä 01-02.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)