Pastori Martti Vaahtoranta: Olen velvoitettu rukoilemaan piispojen puolesta

 

KUVA:ANTTI VAAHTORANTA

Nimilista 11:sta piispojen toimintaan kantaa ottavasta teologista kiertää julkisuudessa. Oman nimensä paperiin kirjoittanut pastori Martti Vaahtoranta muistuttaa omasta puolestaan, ettei liikettä pidä tulkita väärin.

-Toimintatapamme on saanut julkisuutta, mutta on hyvä pitää mielessä, että emme pidä tätä ainoana oikeana tapana reagoida kirkon tilanteeseen.

Vaahtorannan mukaan kulisseissa käytiin keskustelua ennen julkisuuteen tulemista.

– Haluan korostaa, että kannanottoa allekirjoittamattomat eivät ole mielestämme luopioita. Ennemminkin tarkoituksenamme on herätellä ihmisiä löytämään oma toimintatapansa asiassa. Päätä ei pitäisi kuitenkaan laittaa pensaaseen.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Vaahtoranta korostaa, että on myös itse velvoitettu rukoilemaan piispojen puolesta. Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa kysymykseen, onko Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla enää yhtään hyvää piispaa.

– Nykyisissä piispoissa on myös ystäviäni, en lähde tässä heitä arvioimaan. Heissä on taitavia teologeja ja mukavia ihmisiä, mutta heidän viranhoidostaan en pysty olemaan yhtä mieltä, Vaahtoranta perustelee.

Ei yhteistä ehtoollispöytää

”Luovumme piispoista” -asiakirjan allekirjoitti myös Sisarenpoika -lehden päätoimittaja ja pastori Juha Muukkonen. Torniossa asuva Muukkonen kertoo henkilökohtaisesti luopuneensa piispoista jo monta vuotta sitten. Nyt asia on julkista.

Muukkonen muistuttaa, että kyseessä ei ole pelkästään Luther-säätiön ajama hanke vaikka useampi allekirjoittaneista on säätiön palveluksessa. Muukkosen mukaan asialla on laajempi kannatus ja ajatukselle löytyy tukea myös kirkon omista riveistä.

– Itse toimin vielä useamman vuoden evankelis-luterilaisen kirkon sisällä sen jälkeen kun olin henkilökohtaisesti ilmoittanut tuomiokapitulille sanoutuvani irti sen  teologisesta, hengellisestä ja sakramenttien yhteydestä.

Muukkosen mukaan piispoista luopuminen tarkoittaa käytännössä juuri sitä, että piispojen kanssa ei ole nyt yhteistä ehtoollispöytää eikä yhteisiä kirkollisia toimituksia. Yleisellä tasolla kyse on piispojen hengellisestä kaitsennasta luopumista.

– Minulla luopuminen piispoista ei heti tarkoittanut töiden loppumista, mutta on selvää, että pidemmällä tähtäimellä työ evankelis-luterilaisen kirkon sisällä ei ole mahdollista, Muukkonen toteaa.