Jeesus on cool

 

Lämpötilan kohottua plunnan puolelle Jeesus alkoi laihtua huolestuttavan nopeasti.

Kun seurakunta Västeråsissa vietti 40-vuotisjuhlia, se päätti olla tosi cool. Paikalle kutsuttiin maailmankuulu jäätaiteilija Tjåsa Gusfors ja kolmen tonnin jäälohkare. Taiteilija sai vapaat kädet, ja tuloksena upea Jeesus-patsas.

Taideteoksesta tuli vetonaula, jota viikonvaihteen juhlienkin jälkeen kävi katsomassa vielä yli tuhat ihmistä päivässä.

Vaikka talvi on ollut kylmä myös eteläisessä Ruotsissa, kunnon teräsjää piti lohkaista Tornionjoesta. Matkaa jäälohkareelle juhlivan Badelundan seurakunnan kirkolle kertyi yli 1000 kilometriä.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Jeesus-patsas syntyi taiteilijan moottorisahan ja jääkirveen avulla. Patsaan valmistuminen oli jo tapahtuma sinänsä. Sää lämpeni viikonvaihteen aikana plussan puolelle, joten taideteos ei kestäisi viikkoa kauemmin.

Jääveistoksia ammatikseen muovaava Gusfors on suunnitellut myös muun muassa jääkirkon Jukkasjärvelle Ruotsin Lappiin. Siellä kirkkotaidekin on jäästä tehty. Eksoottiset olot ovat houkutelleet muun muassa hääpareja. Gusfors on jäähotelli Icehotelin nimikkotaiteilija.

Hotellin nettisivuilla mainostetaan Gusforsin uusinta teosta. ”Meidän taiteilijoillemme mikään haaste ei ole liian suuri – ei edes Jumalan poika.”

Koppavan teksti menköön mainostajan piikkiin, mutta jäätaiteilija on riippuvainen myös säästä. Ja sen säätäjästä.