Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Pappi tenttasi Ruotsin poliitikkoja

 

Göran Hägglund oli viime viikolla Torsten Åhmanin (oik.) tentissä. Kuva: Michael Andersson

Ruotsissa pidetään vaalit 19. syyskuuta. Puoluejohtajia on tentattu viime viikkoina myös Vapaakirkon järjestämissä tilaisuuksissa Vårgårdassa, Länsi-Ruotsissa.

Ruotsin tulevan hallituksen jäsenet ovat joutuneet vastaamaan pastori Torsten Åhmanin kysymyksiin Jumalasta, oikeudenmukaisuudesta sekä yleispolitiikasta. Åhman ei ole väistellyt hankaliakaan aiheita.

– Tällaisissa tilaisuuksissa syntyy erilaista keskustelua kuin muualla ja poliitikot saavat puhua pidempään ja perustella kantansa, sanoo Lähetyskirkon johtaja Göran Zettergren.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Ruotsin lähetyskirkko eli Vapaakirkko on paikallisten seurakuntien tuella järjestänyt vastaavia tapahtumia vuodesta 1968, jolloin evankelista John Hedlund aloitti puolueiden kutsumisen telttakokouksiinsa.

Tapahtumat ovat vetäneet väkeä enemmän kuin poliittiset tilaisuudet, ja 2000 hengen teltta on ollut lähes täynnä joka ilta.

– Uutta asiaa ei paljonkaan tule esille, mutta puoluejohtajan henkilö pääsee valokeilaan, politiikkaa vuosia seurannut Dagen-lehden uutispäällikkö Hasse Boström sanoo.

Hän uskoo, että tilaisuudet kertovat myös poliitikoille kristityistä, ainakin vapaista suunnista. Minusta näytti, että sosialidemokraattien Mona Sahlin oli yllättynyt lämpimästä vastaanotosta.

Vasemmistopuolueen Lars Ohly kertoi olevansa papin poika. Jo lapsuudessa hän valitsi toisen tien kuin isänsä. Hänestä tuli ateisti ja vasemmistolainen. Silti hän pitää Raamattua tiedon ja viisauden lähteenä.

Vihreiden keulahahmo Maria Wetterstrand kertoi kuuluvansa kirkkoon, mutta olevansa uskossaan Jumalaan epäileväinen. Kansanpuolueen Jan Björklundin suosikkivirreksi osoittautui On Herra suuri Luoja maan ja taivaan. Henkilökohtaisen uskonsa Jumalaan tunnustivat keskustalainen Maud Olofsson ja kristillisdemokraattien Göran Hägglund.

Pääministeri ja Maltillisen kokoomuspuolueen puheenjohtaja Fredrik Reinfeldt kieltäytyi aluksi kiireisiinsä vedoten saapumasta, mutta lopulta aika löytyi.

Reinfeldt veti paikalle ennätysyleisön viime perjantaina. Tilaisuudessa kerättiin harvinaislaatuinen kolehti. Se meni paikalliselle urheiluseuralle, jonka urheiluhalli paloi keväällä.