Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomalainen kohtaa seurakunnan tyypillisimmin joko mediassa tai hautausmaalla

Papilta pääsi itku koronajoulun alla

 

Minnamaria Tammisalo palvelee mm. apuliturgina ja laulajana jouluaattona älylaitteilta katsottavissa tallenteissa. Kuva: Johanna Marttila

Koronapandemia pakottaa monet eroon suvusta ja läheisistä. Myös papille, Minnamaria Tammisalolle, luopuminen joulun yhteisöllisyydestä on kova paikka.

Tampereen Aleksanterin kirkon pappi, Minnamaria Tammisalo, on kokenut työssään erilaisia jouluja, mutta niihin jokaiseen on kuulunut vahvasti yhteisöllisyys.

Tuleva joulu on koronarajoitteiden vuoksi niin erilainen, että kirjoitin Facebookissa sen vuoksi itkeneeni.

Perheniemi neliöb. vkot 23-24. MJa

Papin työssä hänelle kirkkovuoden kohokohtia ovat pääsiäinen ja joulu, jolloin ihmiset kaipaavat kristillisen sanoman äärelle, kirkkoihin ja toistensa seuraan – sekä laulamaan kauneimpia joululauluja.

Viime vuosina Aleksanterin kirkossa on vietetty suurella joukolla yhteistä aattoa nauttien lahjoituksina saaduista herkuista ja monipuolisesta ohjelmasta.

Kenenkään ei ole tarvinnut viettää jouluaattoa yksin, sillä kirkon ovet ovat olleet auki yöhön.

Minnamaria Tammisalo on viettänyt aattoa tamperelaisten kanssa mielellään.

Se on sopinut siksikin, että minulla on kaksi poikaa, jotka ovat monina aattopäivinä olleet isänsä luona. Olen lasteni kanssa tottunut viettämään oman kodin juhlaa joulupäivänä.

Pyhiin on kuulunut myös matka omien vanhempien luo Joensuuhun, mutta koronarajoitusten vuoksi sekin jää tänä vuonna tekemättä.

Mieli on monesta syystä haikea, pappi tunnustaa, mutta tietää, ettei ole yksin tunteidensa kanssa.

Monet ikäihmiset joutuvat nyt olemaan erossa läheisistään, eivätkä joulua yksin viettävät pääse yhteisöllisiin tilaisuuksiin, koska niitä ei koronarajoitteiden vuoksi ole lupa järjestää.

Useat kirkot ovat kiinni, joten niistäkään ei voi etsiä joulun tunnelmaa.

Rakkaat traditiot jäävät toteutumatta.

Nykyajan tekniikka tuo kyllä striimatut jumalanpalvelukset, hartaudet, konsertit ja joululaulut kotien älylaitteisiin, mutta kirkkotilassa saavat olla läsnä vain hetkien toimittajat.

Minnamaria Tammisalo kertoo osallistuvansa parinkin eri jouluisen tallenteen tekoon. Hän on apuliturgina Piispan joulukirkossa, jota pääsee seuraamaan Tampereen Aleksanterin kirkon YouTube-kanavalta aattona kello 17. Kello 22 samalle kanavalle ilmestyy jouluyön hartaus, jossa Minnamaria laulaa ja pitää pienen puheen. Kello 14 papin tavoittaa Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-livestä.

Minulle tärkeä ja rakas Kirkkopuiston joulu järjestetään nyt niin, että aattona Aleksanterin kirkkoon pääsee halutessaan juttelemaan siellä päivystävien henkilöiden kanssa. Itse olen tässä joukossa mukana. Kirkossa voi olla kerrallaan 10 henkilöä, mutta Kirkkopuistossakin voidaan viettää hetki yhdessä keskustellen.

Puistossa voi myös sytyttää kynttilän läheisensä muistoksi, vaeltaa älypuhelimen avulla pienen jouluvaelluksen sekä hiljentyä Tuomasmessu-alttarilla.

Toiveeni ja rukoukseni on, että kun ulkoisesti joulunviettomme on toisenlainen, juhlan syvin ydin, Vapahtajan syntymä saisi siunata meitä rakkaudellaan ihan uudella tavalla.