Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Padre Pion stigmat herättävät yhä ihmetystä ja epäilyä

 

Padre Pion väitetään kärsineen stigmoista yli 50 vuoden ajan. Kuva: Apulia S. Giovanni Rotondo

Kirkon historia tuntee useita tapauksia, joissa kristittyjen mystikkojen käsiin, jalkoihin ja kylkeen väitetään ilmestyneen samanlaisia haavoja kuin Kristuksen ristillä.

Kirkon ihmeellisimmät tarinat -podcast tutkii uusimmassa jaksossaan stigmatisaatiota.

Suuri osa stigmaatikoista on elänyt vuosisatoja sitten, joten heitä koskevien kertomusten todenperäisyyttä on lähes mahdotonta varmistaa. Muinaisia stigmaatikkoja olivat esimerkiksi keskiajan pyhimykset Franciscus Assisilainen ja Katariina Sienalainen. Viime vuosisadan tunnetuin stigmoista kärsinyt hahmo oli italialainen pappismunkki Padre Pio, jonka stigmoista on olemassa paljon kuvamateriaalia ja lääketieteellisiä tutkimuksia.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Padre Piolla (1887-1968) oli ruumiissaan stigmat väitetysti yli 50 vuoden ajan. Niitä tutkittiin usean lääkärin toimesta. Katolinen kirkko suhtautui Pioon alkuun torjuvasti, mutta lopulta vakuuttui ilmiön aitoudesta. Padre Pio julistettiin pyhimykseksi vuonna 1999 ja hänen elämäänsä liitetään myös lukuisia muita ihmeitä.

Hänen kerrotaan esimerkiksi kyenneen ilmestymään ihmisille kahdessa paikassa samaan aikaan. Tunnetaanpa toisen maailmansodan ajalta jopa kertomus, jossa Padre Pio ilmestyi taivaalle ja esti pommikoneita tuhoamasta San Giovanni Rotondon kaupungin ja sen luostarin.

Padre Pio eli sairaalloisen elämän.

Aivan kaikki eivät ole vakuuttuneet hänen stigmojensa aitoudesta. Selitykseksi on ehdotettu esimerkiksi psykosomaattista sairautta, jossa Kristuksen kärsimykseen eläytyminen tuottaa fyysisen reaktion. On myös esitetty, että Padre Pio aiheutti haavat itse käyttämällä happoa. Mutta olisiko näin kivuliaan huijauksen jatkuminen 50 vuoden ajan mahdollista? 

Padre Pio eli sairaalloisen elämän. Monia stigmaatikkoja tuntuu yhdistävän huono terveydentila, ja useat heistä ovat viettäneet suuren osan elämästään vuoteenomana. Myös apostoli Paavalia on ehdotettu stigmaatikoksi, koska hän kertoo Galatalaiskirjeessä “Jeesuksen arvista ruumiissaan.” Luultavasti Paavali ei kirjeessään kuitenkaan viitannut stigmatisaatio-ilmiöön.

Kirkon ihmeellisimmät tarinat -podcast pohtii Padre Pion stigmojen syntyä, niiden todenperäisyyttä ja yleisesti Kristuksen kärsimykseen osallistumisen perinnettä.

Radio Dei lauantaina 9.10. klo 21. Kuuntele jakso Spotifyssa täältä.

Palautetta ohjelmasta voi lähettää sen Facebook-sivuilla tai kirjoittamalla osoitteeseen palaute@kirkonihmeellisimmättarinat.fi.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)