Elämäntaito: Arkkipiispasta kuoriutuu duettolaulaja ja radiojuontaja ­­– Dei Plussaan tuleva uusi podcast-sarja on poikkeuksellinen avaus

Paavi Franciscuksen mielestä köyhien auttaminen on yhtä tärkeää kuin abortin vastustaminen

 

Paavi Franciscus on aiemminkin kannanotoissaan puhunut vahvasti sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Kuva: Pixabay.

Paavi Franciscus vetosi katolisen kirkon julkaisussa rohkeasti köyhien ja sorrettujen puolesta, jotka hänen mielestään saavat liian vähän huomiota katolilaisten keskuudessa.

Paavi Franciscuksen vetoomus julkaistiin maanantaina 9.4. Gaudete et Exsultate (Riemuitse ja ole iloinen) -nimisessä 100-sivuisessa kirjasessa, joka käsittelee sitä, miten ihmiset voivat olla pyhiä modernissa maailmassa, joka on täynnä maallisia häiriötekijöitä ja materialismia. Julkaisemalla kiistanalaisen vetoomuksensa Paavi otti riskin katolisen kirkon konservatiivien suututtamisesta. Asiasta uutisoi Christian Today (9.4.)

Vetoomuksessaan paavi kehotti abortin vastustajia osoittamaan samanlaista intohimoa sorrettuja kohtaan kuin abortin kieltämistä kohtaan. Hän korosti, ettei tietyille kirkon säännöille pitäisi antaa liiallista huomiota toisten ohjeiden kustannuksella. Vetoomuksessaan paavi kehotti ihmisiä pyrkimään siihen, että he tekisivät hyvää, eläisivät evankeliumia todeksi ja pitäisivät armeliaisuuden elämänsä keskiössä ankarien sääntöjen sijaan. Hän sanoi, ettei kehoitus pyhyyteen koske ainoastaan piispoja, pappeja ja nunnia, vaan myös tavallisia ihmisiä. Kyse on pienistä eleistä, kärsivällisyydestä ja rakkaudesta.

Perheniemi neliöb. vkot 21-22. MJa

”Usein, päinvastoin kuin Pyhä Henki rohkaisee, [katolisen] kirkon elämä voi muuttua museotavaraksi tai harvojen ja valittujen omaisuudeksi. Näin voi käydä, kun jotkut kristittyjen ryhmät antavat liikaa painoarvoa tietyille säännöille, tavoille tai toimintakäytännöille”, paavi Franciscus muistutti.

Paavi painotti, etteivät katolilaiset saisi ”suhteellistaa” kirkon opetuksen eri ulottuvuuksia antamalla jakamatonta huomiotaan vain yksittäisille eettisille tai moraalisille asioille samalla laiminlyöden sosiaalisia ongelmia, kuten maahanmuuttoa.

”Meidän tulee selkeästi, lujasti ja intohimoisesti puolustaa syntymättömiä lapsia, koska kyseessä on ihmiselämän arvokkuus, joka on aina pyhää. Jokaista ihmistä tulee rakastaa riippumatta hänen kehitysasteestaan. Yhtälailla pyhiä ovat kuitenkin myös jo syntyneet köyhät, hylätyt ja etuoikeudettomat, haavoittuvat vanhukset, jotka altistetaan eutanasialle sekä ihmiskaupan ja muun nykyaikaisen orjuuden uhrit”, paavi painotti.

Franciscus kehotti katolilaisia pidättäytymään sellaisesta pyhyyden tulkinnasta, joka jättää huomiotta epäoikeudenmukaisuuden maailmassa, jossa toiset elävät vain viimeisimpiä kulutushyödykkeitä varten ja toiset toivottomassa köyhyydessä. Reuters tulkitsi paavi Franciscuksen viitanneen erityisesti tiettyihin katolilaisiin ryhmiin, jotka esimerkiksi USA:ssa intohimoisesti vastustavat aborttia ja samaan aikaan vastustavat maahanmuuttoa helpottavaa lainsäädäntöä. Paavi vertasi tällaisia ihmisiä poliitikkoihin, jotka kalastelevat ääniä. Hänen mielestään kristityn ”ainoa oikea asenne on asettua niiden veljien ja sisarien saappaisiin, jotka vaarantavat elämänsä tarjotakseen lapsilleen tulevaisuuden.”