Alfan ”prototyyppi” syntyi käytännön tarpeesta

 

Alfa voidaan järjestää paitsi seurakunnissa, myös esimerkiksi kotona, yliopistoissa, vankiloissa tai varuskunnissa. Kuva: Alpha International

Rennosta kokoontumisesta kasvoi kymmenviikkoinen kurssi, joka on levinnyt ympäri maailmaa. Yhä edelleen Alfassa tavoitteena on vastata ihmisläheisesti suuriin kysymyksiin.

1970-luvun alussa lontoolaisen Holy Trinity Brompton -seurakunnan silloinen kappalainen John Irvine huomasi lähipiirissään miehiä, jotka eivät millään lailla olleet tekemisissä seurakunnan kanssa. Heitä kuitenkin kiinnosti keskustella Jeesukseen liittyvistä asioista. Syntyi nykyisen Alfan ”prototyyppi” — muutaman kerran kokoontuminen, jossa oli rento alustus ja keskustelua.

Kiinnostus kasvoi, ja yhä enemmän ihmisiä tuli mukaan. Vuosikymmen myöhemmin kurssia pidennettiin kymmenviikkoiseksi, ja mukaan tuli yhteinen viikonloppu teemalla Pyhä Henki.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Sisältö vakiintui materiaalin myötä

Nicky Gumbelin tultua seurakunnan kappalaiseksi 90-luvun taitteessa hän sai myös Alfan vastuulleen. Omaa ryhmää vetäessään hän pani merkille, että oli paljon valmiita vastauksia, mutta ne eivät välttämättä vastaanneetkaan kurssilaisten kysymyksiin. Kysyntä ja tarjonta eivät kohdanneet. Niin syntyi kokonaan uuteen muotoon kirjoitettu kurssimateriaali.

Siitä lähtien kurssin sisältö on säilynyt samanlaisena, vaikka ”paketointi” muuttuukin ajan haasteiden mukana. Alfan olemuskin on säilynyt rentona ja ihmisläheisenä, ei-uskonnollisena ohjelmana. Ilmapiiri perustuu suurelta osin yhteisen aterian ympärillä syntyvään ystävyyteen, selkeään ja positiiviseen alustukseen ja avoimuuteen ryhmien keskusteluissa.

Samoihin aikoihin 90-luvun alussa Alfa alkoi vahvasti levitä muihin seurakuntiin, ensin Englannissa ja sitten hyvin nopeasti kaikkialle maailmaan. Nyt Alfan materiaali on käännetty 112 kielelle ja kursseja pidetään 169 maassa. Miljoonat ihmiset ovat antaneet elämänsä Jeesukselle näillä kursseilla.

Vuosien saatossa Alfa levisi seurakuntien lisäksi työpaikoille, koteihin, vankiloihin, kouluihin ja yliopistoihin, armeijan yksikköihin, kuntosaleille ja pubeihin, usein yhteistyössä näiden tahojen kanssa.

Alfa on kasvattanut monia seurakuntia

Suomeen Alfa rantautui Päivä Osakeyhtiön ja Suomen Vapaakirkon aloitteesta 1995. Keväällä 1996 järjestettiin Kiponniemessä ensimmäinen koulutusviikonloppu erityisesti seurakuntien pastoreille. Osallistujia tuli useasta eri tunnustuskunnasta. Viikonlopun seurauksena kolmessa seurakunnassa alkoi Alfa.

Vuosittain Suomessakin järjestetään satoja pienempiä ja suurempia kursseja (3–200 osallistujaa) hyvin monenlaisissa konteksteissa.

Puolustusvoimissa edelläkävijänä on ollut Upinniemen varuskunta, yliopistoissa opiskelijajärjestöt, diakonian puolella ja vankiloissa esimerkiksi ViaDia.

Moni seurakunta onkin alkanut kasvaa Alfan seurauksena. Lisäksi Alfa toimii erinomaisesti maahanmuuttajien ja pakolaisten piirissä. Syntyy ystävyyttä ja yhteyttä ja moni on löytänyt siellä Jeesuksen.

 

Kirjoittaja on Suomen Alfa-koordinaattori

Lue lisää: Alfan omistajuutta halutaan levittää laajemmalle

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024

Aiheet