Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Oulun tuleva piispa Jukka Keskitalo: ”Tämä on enemmän kuin rohkenin unta nähdä”

 

Jukka Keskitalo luonnehti olleensa vaalissa yhdistävä keskitien ehdos. Radio Dein piispanvaalitentissä hän kannatti kirkon perinteistä avioliittokäsitystä. Kuva: Kirkon Kuvapankki Aarne Ormio

Oulun uudeksi piispaksi murskavoitolla valittu Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo tunnustaa, ettei uskaltanut edes unelmoida tulevansa valituksi vaalituloksella, joka Oulussa nähtiin.

Suoraan vaalin ensimmäisellä äänestyskierroksella ja lähes 60 prosentin kannatuksella Oulun tulevaksi piispaksi valittu Jukka Keskitalo kommentoi Radio Deille vaalitulosta tuoreeltaan Oulun tuomiokapitulissa vaalituloksen ratkettua.

– Vaalipäivän alla oli sellainen tunne, että kannatusta on, mutta tällaiseen en uskonut. Tämä on enemmän kuin rohkenin unta nähdä. Antaahan tulos hyvän tuen lähteä tätä virkaa hoitamaan, kun kaikissa yhdeksässä rovastikunnassa on eniten ääniä. Olen nöyrä ja kiitollinen, kommentoi Keskitalo tulosta keskiviikkoiltapäivänä.

Pipliaseura Neliöb. 25.9.-8.10. MJa

Hiippakunnan alueella Tornion Karungissa syntynyt Keskitalo aloittaa Oulun uutena piispana marraskuun alussa. Hän arvioi virkansa Kirkkohallituksen kansliapäällikkönä auttaneen häntä kotiseututuntemuksen ohella merkittävästi vaalikampanjan aikana.

– Olen täältä kotoisin, ja perustuntemus hiippakunnasta koetaan täällä aika tärkeäksi. Se, että olen ollut valtakunnallisessa tehtävässä, auttoi siinä, että tunnettuutta oli.

– Minut koettiin ilmeisesti yhdistävänä ja keskitien ehdokkaana ja varmaan aika kokeneena. Lisäksi hyvä suhteet kaikkiin herätysliikkeisiin auttoivat, vaikka mihinkään niistä en sinänsä kuulukaan. Keskusteluyhteydet ovat olemassa, analysoi Jukka Keskitalo vaalimenestystään tuloksen ratkettua.

”En ole joutunut tämän vaalikampanjan aikana yhtään takkia kääntämään.”

Oulun piispanvirkaan oli vaalissa ehdolla kolme kandidaattia. Keskitalo arvioi vaalikampanjoita ”tyylikkäiksi ja hyviksi”.

– Haluan kiittää Niilo Pesosta ja Jukka Hautalaa todella hyvästä matkakumppanuudesta. Meillä on ollut jopa hauskaa reissuilla ja paneeleissa yhdessä.

Oulun hiippakunta tunnetaan yhtenä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon konservatiivisimmista hiippakunnista. Radio Dei kysyi Jukka Keskitalolta, tunsiko tämä vaalikampanjan aikana painetta esiintyä pohjoisessa Suomessa tavallista konservatiivisempana.

– En ole joutunut tämän vaalikampanjan aikana yhtään takkia kääntämään, ja en usko, että joudun sen jälkeenkään. Olen ollut oma itseni ja yrittänyt olla oma itseni. Mielipiteitä, joita olen kampanjan aikana esittänyt, olen tuonut esiin jo aiemminkin.