Konservatiivit haluavat vallata liberaalit kirkot takaisin Yhdysvalloissa – näin se tapahtuu

 
Kaavio.

Operation Reconquista tavoittelee niin sanottujen mainline-kirkkojen takaisinvaltausta.

Voitaisiinko liberaalit kirkot ohjata takaisin perinteisen uskon raiteille? Sitä tavoittelee Yhdysvalloissa kunnianhimoinen Operation Reconquista -liike.

Tuhansien yhdysvaltalaisseurakuntien sähköpostiin lähetettiin painava viesti 31.10.2023, uskonpuhdistuksen muistopäivänä. 95 teesiä kirkon uudistamiseksi kutsuivat seurakuntia palaamaan juurilleen: Raamattuun ja kirkkonsa tunnustukseen sekä hylkäämään sekulaarin liberalismin. Teesit kiinnitettiin myös yli tuhannen kirkon oveen.

Teesien julkaiseminen on osa Operation Reconquista -liikettä. Reconquista on espanjaa ja tarkoittaa takaisinvaltausta. Sanalla on sotilaallinen kaiku. Sillä viitataan ajanjaksoon, jolloin kristityt karkottivat arabit Pyreneiden niemimaalta. Kristityt valloittivat Espanjan ja Portugalin muslimeilta, jotka olivat valloittaneet niemimaan aiemmin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Amerikkalaiskristityt eivät ole suorittamassa aseellista valtausta, vaan he taistelevat hengellisin asein. Liike näkee, että kristinuskolle vieras ja vahingollinen progressiivinen ideologia on vallannut niin sanotut mainline-kirkot. Nyt on aika vallata ne takaisin.

Mitä ovat mainline-kirkot?

Mainline-kirkoilla (”päälinjan” kirkoilla) viitataan Yhdysvaltojen vanhoihin ja perinteikkäisiin protestanttisiin kirkkokuntiin. Aikojen saatossa nämä kirkkokunnat ovat ajautuneet pois klassisesta kristinuskosta.

Raamattuun sitoutuneet kristityt ovat yleensä vastanneet tähän liberalisoitumiskehitykseen jättämällä mainline-kirkot ja perustamalla omat evankelikaaliset kirkkonsa, joiden jäsenmäärät ovat nykyisin jo suurempia kuin mainline-kirkkojen jäsenmäärät. Mainline-kirkoissa on kuitenkin yhä Raamattuun ja klassiseen kirkkokuntaan sitoutuneita jäseniä ja seurakuntia.

Amerikkalaiskristityt eivät ole suorittamassa aseellista valtausta, vaan he taistelevat hengellisin asein.

Operation Reconquista tähtää seitsemän mainline-kirkon uudistukseen. Näitä ovat Episkopaalikirkko (The Episcopal Church), Presbyteerikirkko (PCUSA), Metodistikirkko (United Methodist Church), Evankelis-luterilainen kirkko (ELCA), Reformoitu kirkko (Reformed Church in America), Yhdistynyt Kristuksen kirkko (United Church of Christ) sekä Baptistikirkko (American Baptist Churches USA).

***

Miten liberaalikirkkojen takaisinvaltaus tapahtuu? Entä miksi se kannattaa? Näihin kysymyksiin vastaa yksi Operation Reconquista -liikkeen perustaja Richard Ackerman Uusi Tie -lehden haastattelussa.

Koko artikkelin lukeminen edellyttää Uusi Tie -lehden tilausta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet