Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Oikea koljatti näyttelee suurelokuvassa

 

Daavid ja Goljat-elokuva tulee ensi-iltaan Yhdysvalloissa ensi keväänä.

Suomen suurin mies Väinö Myllyrinne (s. 1909- k.1963) olisi ollut vahvoilla näyttelemään Goljatia. Mies oli peräti 251 senttimetriä pitkä parisataakiloinen jättiläinen. Mutta on sitä mittaa Kanadan pisimmällä miehellä Jerry Sokoloskillakin, 31, joka on tänä kesänä eläytynyt Goljatin rooliin.

Kun elokuvaohjaaja Tim Chey otti ohjatakseen Raamatun kertomukseen perustuvan suurelokuvan David ja Goljat, hän ei halunnut tehdä animaatiota. Hän halusi saada filistealaisen taistelijan rooliin mahdollisimman ison miehen. Mitat täyttävä koljatti löytyi Kanadasta ja hän on 2 metriä 25 senttiä pitkä.
Koripalloilijana ja painijana kunnostautuneen Sokoloskin olemus herättää kunnioitusta, jos voimia pitäisi ruveta koettelemaan. Raamatun mukaan Israelin kuningas Saulin armeijaa pilkkaava Goljat oli lähes kolme metriä pitkä (kuusi kyynärää ja vaaksa eli 292 cm). Sen ajan kyynärän suuruudesta ei olla aivan yhtä mieltä, mutta vähänkin yli kaksimetrinen sotilas oli tuohon aikaan pelottava ilmestys.
Goljatin aikalaiset olivat keskimäärin 160-senttisiä. Voidaan olettaa, että keskenkasvuinen Daavid oli alle 160. Tänä kesänä Pohjois-Afrikassa sekä lontoolaisessa studiossa kuvattu 50 miljoonan dollarin elokuva pyrkii kertomaan Raamatun tarinan mahdollisimman todenmukaisesti.
– Elokuva keskittyy tapahtumiin, jotka johtivat kaksintaisteluun, Chey kertoi Christian Postille.
Daavidin taistelu leijonien kanssa paljain käsin on kuitenkin liian vaarallista oikeasti näyteltäväksi 22-vuotiaalle ja 173 senttiselle Miles Slomanille. Siinä kohdassa otetaan nykytekniikka avuksi.
Ohjaaja Tim Chey haluaa olla Raamatun tekstille uskollinen.
– Haluan näyttää myös historiallisten tosiasioitten valossa, miten raakoja filistealaiset olivat ja kuka Goljat oli. Tarkoitus on myös näyttää, miten voimakkaan pelon Goljat sai aikaan Saulin armeijassa.