Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Koulun salista miljoonaliikkeeksi

 

Hillsong-seurakuntaliike on innostava menestystarina maallistuvan länsimaisen kulttuurin keskellä. Kuva: Ville Saarikangas

Hillsong-seurakuntaliike on hämmästyttävä ilmiö. Sen hengellisiä lauluja laulaa jo noin 30-45 miljoonaa ihmistä jumalanpalveluksissaan ympäri maailmaa. Hillsong-ylistysalbumeja on myyty maailmassa jo yli 16 miljoonaa kappaletta, ja lauluja on käännetty yli 60 kielelle. Suomessakin useat ylistyslevyt sisältävät käännöksiä tunnetuimmista Hillsong-lauluista.

Hillsong-seurakuntaliike alkoi Sydneystä Australiasta mutta vaikuttaa maailmanlaajuisesti. Sydneyssä viikonlopun jumalanpalveluksiin osallistuu nykyisin noin 30 000 ihmistä seurakunnan kuudella eri kampuksella. Vielä suurempi joukko kokoontuu Hillsong-seurakuntiin Amsterdamissa, Barcelonassa, Cape Townissa, Düsseldorfissa, Lontoossa, Los Angelesissa, Moskovassa, New Yorkissa, Kiovassa, Kööpenhaminassa ja Tukholmassa.

Seurakunnat ovat tunnustukseltaan helluntailaisia ja lähellä maailman suurinta Assemblies of God -helluntaikirkkokuntaa.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Nimen Hills Christian Life Centre alla vuonna 1983 alkaneen Hillsong-seurakuntaliikkeen vaikutusalaa on vaikea kuvailla. Sen vaikutus on syntynyt lähes kokonaan Hillsong-seurakunnan sisällöstä, ennen kaikkea ylistysmusiikista, ei niinkään karismaattisista johtajista.

Kriisistä Hillsong Church -seurakunnaksi

Seurakunnan perustajat ja nykyisin maailmanlaajuista seurakuntaperhettä luotsaava pastoripariskunta Brian ja Bobbie Houston eivät kuitenkaan ole sanoittaneet tai säveltäneet yhtään ainutta Hillsong-laulua. Sen sijaan Brian Houston painottaa useissa haastatteluissa tavoitteekseen edesauttaa paikallisseurakunnan vahvistumista. Hän kertoo toteuttavansa kutsuaan parhaiten auttamalla muita ihmisiä käyttämään omien lahjojensa täyttä potentiaalia.

Seurakunnan räjähtävän kasvun vuosina 1996–2007 tunnetuimmaksi kasvoksi nousikin useita suosittuja hengellisiä lauluja säveltänyt ja sanoittanut ylistyspastori Darlene Zscheh.

Nopeaa kasvua koetteli kuitenkin pian kova kriisi. Vuonna 2000 Brian Houston, joka palveli tuolloin oman toimensa ohella Australian Assemblies of God -kirkkokunnan johtajana, joutui kovan paikan eteen. Hänen pastori-isänsä Frank Houston tunnusti 30 vuotta vanhat alaikäisiin poikiin kohdistuneet seksuaaliset hyväksikäytöt, ja poika Houston joutui erottamaan isänsä pastorin tehtävästä.

Tämän kriisin seurauksena Brian Houston joutui pakon sanelemana sulauttamaan yhteen kaksi sydneyläistä seurakuntaa, johtamansa Hills Christian Life Centren ja isänsä johtaman Sydney Christian Life Centren. Yllättäen kriisi kuitenkin vahvisti koko yhteisöä, koska Brian Houston johti kriisiprosessit avoimesti ja nöyrästi.

Kriisin jälkeen vuonna 2002 Baulkham Hills lähiössä avattiin vanhan tilalle uusi toimintakeskus. Samalla seurakunta nimettiin uudelleen seurakunnan ylistysmusiikkibrändin mukaisesti nimellä Hillsong Church. Seurakunnan kaksi kampusta Lontoossa ja Kiovassa muuttivat myös nimensä Christian Life Centreistä Hillsong Church -nimikkeen alle.

Laajentunut myös Pohjoismaihin

Hillsong-konferensseja järjestetään vuosittain kolmessa eri kaupungissa. Tapahtumissa jaetaan näkyä ja sytytetään paikallisseurakuntia vaikuttamaan ympäristöönsä nykyaikaisilla lähestymistavoilla.

Tänä vuonna Hillsong Conference Europe järjestettiin Lontoossa 23.–25. heinäkuuta. Konferenssiareena täyttyi päivä toisensa jälkeen 20 000 ihmisen ilosta ja ylistyksestä. Suurimmat Iso-Britannian osallistujaryhmät tulivat Hillsong-konferenssiin Norjasta ja Ruotsista: norjalaisia oli paikalla 700 ja ruotsalaisia 500. Suomesta tapahtumaan osallistui järjestäjien mukaan 57 ihmistä. Mukana oli väkeä ainakin Helsingin Filadelfiasta sekä Keravan ja Seinäjoen helluntaiseurakunnasta.

Suuresta vaikutusalastaan huolimatta Hillsong Church -liike on saanut myös kritiikkiä. Uusimmassa ylistyslevyssä tyylilaji näyttää muuttuneen ihmisen minäkeskeisyydestä kohti ylistyksen kohteena olevaa Jumalaa. Albumi No Other Name on luonteeltaan klassisiin uskontunnustuksiin perustuva levy, kuten myös apostolisesta uskontunnustuksesta innoituksensa saava aloituskappale This I Believe (The Creed). Hillsong Church -liike on edelläkävijä harvinaisessa kyvyssään saavuttaa maallistuneita ja urbaaneja suurkaupunkeja Jeesuksen evankeliumilla lankeamatta pinnallisuuteen. Liike jatkaa voimakasta kasvuaan siinä uskossa, että ylistyksessä on voima tuoda ihmisiä Jeesuksen luokse.

Esa Hyvönen