Norjalainen Rianne Vogels irtisanottiin, koska hän oli esittänyt transaiheista kritiikkiä Twitterissä

 

Kuvituskuva: Istockphoto

Rianne Vogels haastoi työnantajansa oikeuteen laittomasta irtisanomisesta. Norjan tiedotusvälineet pitävät viime viikolla alkanutta oikeudenkäyntiä historiallisena.

Rianne Vogels käy oikeutta työpaikastaan, koska hän esitti sukupuolen korjaamiseen liittyvää kritiikki ja varoitti korjauksen vaaroista sosiaalisessa mediassa helmikuussa 2022.

Rianne työskenteli johtotehtävissä voittoa tavoittelemattomassa Papillon-järjestössä Bergenissä. Vogels oli mukana perustamassa  järjestöä vuonna 2018, kertoo cne.news. Järjestö auttaa nuoria maahanmuuttajataustaisia naisia.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Papillonin toimitusjohtaja Leïla Rezzouk sai helmikuussa 2022 nimettömän sähköpostiviestin, jossa kerrottiin Vogelsin julkaisseen Twitterissä kriittisen transaiheisen twiitin. Kun Rezzouk perehtyi twiittiin, hän koki Vogelsin olleen epälojaali järjestölle, minkä vuoksi hän näki tarpeelliseksi erottaa hänet. Johtajan mielestä Vogelsin lausunnot ovat järjestölle vahingollisia. Rezzouk ja Vogels ovat rakentaneet Papillon-järjestön yhdessä.

Oikeudessa työnantaja väitti, että Vogelsin näkemykset ovat transfobisia, minkä Vogels ehdottomasti kiistää.

”Rianne ei ole transfobinen eikä hänellä ole mitään transihmisiä vastaan. Hän on huolissaan sukupuoli-identiteettiä koskevasta keskustelusta, mutta enemmän kuin ihmiset keskimäärin yhteiskunnassa”, sanoi Vogelsin asianajaja Nils Olav Nøss oikeudessa.

Vogels kertoi Dagen-lehdelle työskennelleensä lääketieteellisten innovaatioiden parissa 15 vuotta ennen Papillonin perustamista. Oikeudessa korostettiin, että hänen lausuntonsa ovat ammatillisia arvioita.

”Tyttöjen ja naisten järjestön työntekijänä olen ajatellut, että meidän pitäisi pitää silmällä, millaisia seurauksia sukupuolta koskevien käsitysten muuttumisella voisi olla järjestöllemme”, Vogels sanoo Dagenille.

Aiheesta uutisoi myös tv2.