Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Niiniven tasangolla juhlittiin jälleen palmusunnuntaita

 

Palmusunnuntai sai tuhannet kristityt lähtemään kaduille Qaraqoshissa.

Islamilaista valtiota rakentava ISIS hallitsi Pohjois-Irakia yli kolmen vuoden ajan. Monet alueelta paenneista kristityistä ovat nyt palanneet kotiinsa. He kokoontuivat pitkästä aikaa yhteen juhlimaan palmusunnuntaita.

Qaraqoshin kaupunki sijaitsee Pohjois-Irakissa, Niiniven tasangolla. Ääri-islamistinen ISIS valtasi sen vuonna 2014. Kristityt joutuivat pakenemaan alueelta. Vuonna 2017 kaupunki vapautui ISIS:in hallinnasta ja monet kristityt pääsivät palaamaan koteihinsa. Irakin kristituille palmusunnuntain vietto on tärkeä juhla. Tämä pääsiäinen on heille aivan erityinen, koska he saavat nyt juhlia sitä kotonaan – ensimmäistä  kertaa pakonsa jälkeen.

Qaraqoshissa asui aiemmin 50 000 kristittyä. Nyt noin 5000 kristittyä perhettä on palannut kaupunkiin. He rakentavat pikkuhiljaa elämäänsä uudelleen ISIS:in taakseen jättämien raunioiden keskelle.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Palmusunnuntaina, 25.3., tuhannet kristityt kokoontuivat historiallisen kaupungin kaduille juhlimaan. He marssivat heiluttaen palmun- ja oliivipuunoksia ja lauloivat kristillisiä lauluja. Marssi huipentui Pyhän Johanneksen kirkon aukiolla pidettyyn ulkoilmajumalanpalvelukseen.

Andraws Basem Matty Kassab (25), työskentelee englanninopettajana hiljattain uudelleen avatussa koulussa. Hän kertoo, että heidän perheensä oli jo melkein hylännyt toivon siitä, että he voisivat koskaan palata kotikaupunkiinsa. Ensimmäisinä päivinä pakonsa jälkeen mies ajatteli, ettei ole olemassa mitään Jumalaa eikä Jeesusta, koska tällaisia pahoja asioita tapahtuu. Myöhemmin hän kuitenkin ymmärsi, että Jumala ja Jeesus ovat olemassa ja hänen on uskottava siihen. Kassab vetoaa kristittyihin, että he eivät menettäisi toivoaan missään olosuhteissa – Jumalan avulla hän ja monet muut ovat päässeet palaamaan koteihinsa.

Yliopiston luennoitsijana toimiva Anis Behnam (58) palasi Qaraqoshiin viime vuonna. Hän on lujasti päättänyt jäädä kotikaupunkiinsa – olivatpa olosuhteet millaiset tahansa. World Watch Monitorin kuvaamalla videolla mies kertoo palanneensa, koska rakastaa kotiseutuaan eikä pysty asumaan muualla, vaikka kuinka yrittäisi. Hän haluaa asua pysyvästi seudulla, jossa on asunut suurimman osan elämästään ja olla hyödyksi omassa yhteisössään. Mies on vakuuttunut siitä, että alueen tulevaisuus tulee olemaan erittäin hyvä ja kristityt pystyvät selviytymään yhdessä.

Lähde: World Watch Monitor