Narsismi puhutti helluntailaisten työntekijäpäivillä

 

Jorma Rasinen ja Pentti Miettinen kuuntelivat kiinnostuneina luonnehäiriöisyyden kohtaamista käsittelevää luentoa. Kuva: Anssi Tiittanen

Pastoreiden mukaan luonnehäiriöisyyden eri muodot näkyvät seurakuntaelämässä. Helluntailaisten seurakuntatyöntekijöiden seminaarissa puhuttiin myös Pyhän Hengen kasteesta.

Helluntaiseurakuntien vastuunkantajia kokoontui Valtakunnallisille seurakuntien työntekijöiden syyspäiville Keuruulle viime viikolla.
Syyspäivien ohjelmassa oli luentoja, keskustelua ja työtoverien tapaamista.

– Syyspäivät olivat jälleen osoitus maakuntavetoisten suunnittelutiimien kyvystä nostaa esille erilaisia ajankohtaisia aiheita. Satakunnan tiimi valitsi aiheiksi persoonallisuushäiriöt ja helluntailaisen teologian Pyhän Hengen kasteesta, helluntailaisen Ison Kirja -opiston johtaja Marko Halttunen kommentoi.

Jatkis 3.3. – 17.3.2024 Neliö

– Syyspäivien keskinäistä yhteyttä ja yhteistä ymmärrystä edistävä merkitys on niin suuri, että päiville toivoisi useammankin pastorin osallistuvan.
Päiville osallistui tänä vuonna kuutisen kymmentä pastoria ja työntekijää.Suomessa on noin kaksi ja puoli sataa helluntaiseurakuntaa, joista suurimmassa osassa on ainakin yksi palkattu työntekijä, yleensä virkanimikkeeltään saarnaaja tai pastori.

Polttopisteessä luonnehäiriöisyys

Psykiatri Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu puhui maanantain luennoilla luonnehäiriöisyyden, kuten narsismin kohtaamisesta.

Narsisti ei koe kärsivänsä mielenterveyden häiriöstä. Häiriöisen lähiympäristö sen sijaan kokee käyttäytymisen ongelmallisena tai haitallisena. Keskusteluissa osallistujat kertoivat hyvin raskaita kokemuksia, joissa luonnehäiriöinen oli päässyt ottamaan suuren roolin seurakuntaelämässä.

– Joskus tulee mieleen, kun tapaan erityisen hyvän esiintyjän, että olisi mielenkiintoista nähdä hänet kotioloissa, Haapasalo-Pesu kommentoi usean kuulijan ilmaistessa samanmielisyytensä.

Luennoija varoitti mustat ja valkoiset -ilmiöstä, jossa luonnehäiriöinen saa ihmiset tappelemaan keskenään seurakunnissa, ja vahvistamaan samalla omaa vallan tunnettaan.

Pyhän Hengen kaste tarkastelussa

Seinäjoen helluntaiseurakunnan pastori Ville Pitkänen käsitteli Pyhän Hengen kastetta ja aiheen problematiikkaa tämän päivän helluntaiherätyksessä.

– Peruslähtökohta mielestäni pitäisi olla, että uskovat tietävät, ovatko he täyttyneet Pyhällä Hengellä vai eivät, Pitkänen sanoi.

– Vain jotkut uskovat ovat erikoistuneet ja näkevät vaivaa asiassa. Joka seurakunnassa tulisi kuitenkin olla asialle vihkiytyneitä ihmisiä.

– Liikkeessämme on paljon niitä, jotka eivät ole kokeneet Pyhän Hengen kastetta, mutta mielestäni yhtä iso ongelma on, jos kaste jää kerran koetuksi, kaukana menneisyydessä tapahtuneeksi.
Alustuksessa ja keskustelussa käytiin läpi myös aiheeseen liittyviä seurakuntaelämässä ilmeneviä luuloja ja ongelmallisia painotuksia.