Nairobin katulapset mukana kampanjafilmissä

 

Ohjaaja Raimo Saba katulasten kanssa. Kuva: Arto Karvonen/Fida

Nairobin slummissa asuvat katulapset näyttelevät Fidan ja mainostoimisto Cocoan tekemässä kampanjassa. Kampanjalla kerätään varoja köyhien lasten auttamiseksi.

Kadulle vai kouluun? -kampanjan materiaali kuvattiin Keniassa, Nairobin Kawangwaren slummissa. Joukko slummissa asuvia katulapsia osallistuivat kuvauksiin. Lapset kuuluvat Fidan tukeman katulapsikeskuksen draamaryhmään. Ryhmä suunnitteli kampanjafilmin kuvauspaikat, roolit ja puvustuksen.

–Joskus kampanjafilmit ja mainokset lavastetaan, mutta näissä filmissä ja kuvissa katulapset esiintyvät omina itsenään näin myös oman tarinansa jakaen, kertoo Fidan varainhankinnan suunnittelija Kirsi Koski-Kujala.

Perheniemi neliöb. 5.3.- MJa

Katulasten draamaryhmän tavoite on antaa lapsille mielekästä tekemistä ja käsitellä katuelämän synnyttämiä traumoja. Draaman avulla lapset voivat myös löytää kykynsä.

–Aloitimme draamaryhmän, jotta luovuuden avulla voisimme valistaa lapsia heidän oikeuksistaan. Järjestämme slummissa luovia projekteja, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuimme vastaavaan kuvausprojektiin, kertoo Maisha Poa -katulapsikeskuksen johtaja Daniel Warui.

Kuvaustiimi liikkui turvallisuussyistä poliisisaattueessa, mutta ryhmä otettiin slummissa hyvin vastaan. Cocoa Mediaproductions Oy:lle projekti hyvän asian puolesta oli tärkeä:

– Tämä oli ainutlaatuinen kokemus kaikin puolin. On etuoikeutettua päästä kuvaamaan näin autenttiseen ympäristöön, paikallisten ihmisten kanssa tärkeän asian puolesta. Toivon että kokemus oli merkityksellinen myös lapsille ja nuorille joiden kanssa teimme töitä, kertoo Cocoan ohjaaja Raimo Saba.

Kampanjalla kerätään varoja Fidan lasten oikeuksia edistäviin hankkeisiin Itä-Afrikassa. Fida tukee katulasten ja muiden äärimmäisessä köyhyydessä elävien lasten koulutusta ja oikeuksien toteutumista kuudessa maassa.

Tähän mennessä esimerkiksi kampanjan toteutukseen osallistunut katulapsikeskus Maisha Poa on mahdollistanut tuhansien lapsien koulunkäynnin, sekä ohjannut yli 600 lasta kaduilta takaisin koteihinsa. Pelkästään Nairobissa arvellaan olevan noin 60 000 katulasta ja Keniassa peräti 250 000.