MV-lehden perustajalle vankeustuomio 16 rikoksesta – myös Johan Bäckman tuomittiin

 

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut MV-lehden perustajana tunnetun Ilja Janitskinin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen 16 rikoksesta. Suomi-asiantuntijana esiintynyt Johan Bäckman sai tuomion Ylen toimittajan vainoamisesta.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin yhteensä kuudestatoista rikoksesta, muun muassa kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, erilaisista tekijänoikeusrikoksista, rahankeräysrikoksista ja salassapitorikoksista. Asiasta uutisoi STT.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin on ollut vastuussa MV-lehti-verkkojulkaisusta vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018 saakka. Oikeuden mukaan Ilja Janitskin on ollut verkkojulkaisun omistaja, päätoimittaja ja vastaava toimittaja sekä näin vastannut julkaisujen sisällöistä. MV-lehti on julkaisi tapahtuma-aikana lukuisia loukkaavia ja rasistisia kirjoituksia.

Sansa syyskeräys neliöb

Kohudosentti innosti häirintäviesteihin

Venäläisissä viestimissä Suomi-asiantuntijana ahkerasti esiintynyt dosentti Johan Bäckman sai tuomion samassa oikeuskäsittelyssä. Bäckman sai vuoden ehdollisen vankeustuomion Ylen toimittajan vainoamisesta, yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen sekä törkeästä kunnianloukkauksesta.

Käräjäoikeus katsoi, että Bäckmanin toistuva yhteydenpito Ylen toimittajaan eri viestintäkanavissa johti siihen, että muutkin ihmiset alkoivat viestiä toimittajalle.

Oikeus tuomitsi myös MV-julkaisuun liittyvän naisen kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen  kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tekijänoikeusrikoksesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Nainen toimi vuodesta 2015 lähtien MV-julkaisun keskustelupalstan ylläpitäjänä.

Vahingonkorvauksia ja hyvityksiä tuomitut joutuvat maksamaan yhteensä noin 136.000 euroa.

 

Aiheet