Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Tutkija: Juutalaisviha kasvaa Euroopassa

 

Kuva: Lari Launonen.

Holokaustitutkija Susanna Kokkosen mukaan juutalaisviha ei loppunut toiseen maailmansotaan, vaan se on todellisuutta edelleen.

Filosofian tohtori Susanna Kokkonen työskentelee Jerusalemissa holokaustintutkimuskeskus Yad Vashemin kansainvälisellä osastolla Kristittyjen ystävien johtajana. Yad Vashemin holokaustimuseossa vierailee vuosittain miljoona ihmistä eri puolilta maailmaa.

Toisen maailmansodan kauhujen jälkeen juutalaisvihan uskottiin hautautuvan. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Länsi-Euroopassa juutalaisvastaisuus on nykypäivänä räikeää. Eräs juutalaisten edustaja käveli kokeeksi kipa päässä Tukholman kaduilla. Kahdenkymmenen minuutin päästä hänen oli pakko ottaa päähine pois, koska tilanne meni liian uhkaavaksi. Hollannin päärabbia on kehotettu välttämään käyttämästä hänet juutalaiseksi osoittavia symboleita, Kokkonen kertoo.

– Eurooppa on arvotyhjiössä. Poliittiset johtajat unohtavat historian opetukset. Jumala on työnnetty yhteiskunnan ulkopuolelle. Esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa juutalaisviha on räikeää. Vihaa lietsotaan jopa mediassa, ja osin väkivalta yhdistyy terrorismiin. Viha tuo yhteen sellaisia tahoja kuin äärioikeiston ja -vasemmiston.

– Antisemitismin kasvaa nyt samaan aikaan, kun Lähi-idässä tapahtuu hirvittävä kristittyjen kansanmurha. Myös läntinen maailma muuttuu vähitellen kristinuskon vastaiseksi. Yhteiskunnallinen kaaos voimistuu, Kokkonen ennustaa.

– Hallitukset sanoutuvat irti esimerkiksi jesidien ja kristittyjen kansanmurhista.

Kokkosen mielestä kaikkien kristittyjen tulisi nyt rukoilla.

– Jumala on ainoa toivomme. Jeesuskin sanoi, että lopun ajat tulevat olemaan kuin Nooan aika eli täynnä vakivaltaa. Se on kohta käsillä. Jumala voi osoittaa meille, kuinka seisoa vainottujen rinnalla ja toimia rukouksen jälkeen konkreettisesti.

Lue Kokkosen haastattelu kokonaisuudessaan Elämä-lehdestä 4/2016

 
Artikkelibanneri perussanoma

Aiheet