Muusikko Olli Helenius: ”En halua miellyttää ketään muuta kuin Jumalaa”

 

Olli Helenius vieraili tänään perjantaina Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä. Kuva: Mikael Juntunen

Muusikko ja laulaja Olli Helenius ei allekirjoita ajatusta kärsimyksen jalostavasta vaikutuksesta, mutta myöntää ihmisen helposti unohtavan paikkansa, kun kaikki sujuu samettisesti.

– Jumala kasvattaa meitä vastoinkäymisten kautta, mutta myös hyvät ajat voivat olla kasvattavia – kaikkea tarvitaan, sanoo Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä tänään perjantaina vieraillut Olli Helenius.

Vastoinkäymisten vuorenrinteet eivät ole miehen elämässä kaukaista historiaa. Pitkä avioliitto laulaja Hanna-Maria Heleniuksen kanssa kariutui parisen vuotta sitten. Pettymyksen ja surun käsittely oli kova pala.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

Rikottu Töölön mies

– Jos menet Spotifyihin ja kuuntelet kappaleeni Töölö, niin voin sanoa, että olen ollut elämässäni eniten rikki sitä laulua tehdessäni. Se tulee todella siitä läpi, Olli Helenius kertoo.

Kappale syntyi eroprosessin aikana. Taakkojen raskauttama mies oli tuolloin valmis laittamaan pillit pussiin oman musiikkiuransa suhteen.

Aikansa kanveesissa keikuttuaan Olli Helenius alkoi kaikesta huolimatta kirjoittaa lauluja. Tekstit kumpusivat syvältä sielusta. Lähtökohdat levyntekoon poikkeavat radikaalisti kuudesta aiemmin julkaistuista Heleniuksen sooloalbumeista.

– Tämä kuulostaa nyt hurskaalta, mutta uuden levyn tekoprosessiin kuului aidosti ajatus, että en halua miellyttää ketään muuta kuin Jumalaa. Levyn piti alun perin olla mies ja kitara -levy, jonka nimeksi tulee Jeesus-lauluja.

”Haluan puhua nimenomaan Jumalan armosta.”

Tänään Spotifyssa julkaistusta albumista voi kuitenkin lukea nelikirjaimisen otsikon: Auki. Miehen ja kitaran lisäksi Jukka Saarelan tuottamalle levylle Helenius on ottanut rinnalleen oman livebändinsä eli muusikot Miko Tekoniemen, Leevi Helon, Markus Malinin ja Tommi Huuskosen.

Musiikillisesti levy liikkuu luovasti eri populaarimusiikin lajityyppien välillä. Lauluissa Helenius flirttailee eri musiikkityylien kanssa aina ambientista countryyn ja puhtaaseen poppiin.

Parin vuoden takaisen Töölö-kappaleen tunnelmista on liikuttu pitkä matka, mikä tulee esiin esimerkiksi uudessa laulussa Armo.

Armo tavoitti mut. Armo pelasti mut. Olin hukassa, suunta kateissa – armo kun saavutti mut.

– Laulussa haluan puhua nimenomaan Jumalan armosta. Olen aina laulanut paljon elämästä ja koittanut olla rehellinen siinä, miltä elämäni näyttää. Olen vain yksi ihminen täällä isossa maailmassa. Haluan kertoa niistä asioista, mitkä ovat minulle tärkeitä, kuvailee Helenius Jeesus pelasti mut -säkeeseen päättyvää kappalettaan.

Suojan anomista laulun sanoin

Vaikka Olli Helenius joutui pettymään ensimmäisessä avioliitossaan, hän ei ole menettänyt uskoaan parisuhteisiin. Kesällä hänestä tuli uudelleen aviomies, ja edessä on uusperheen arki Töölössä.

– Suojaa mua -kappaleessa lauletaan siitä, että sinut on väärin tuomittu ja joudut puolustamaan itseäsi valheilta. Se on aika kipeä asia. Jos sinusta joku puhuu pahaa, haluat päästä suojaan. Kappale on minun rukoukseni ja itkuni: ”Jumala, haluan tulla Sinun suojaasi.”

– Jos koet eläväsi ”tuomittuna” vääristä syistä, se vaikuttaa kipeällä tavalla jokaiseen päivääsi.

­– On siellä myös laulu rakkauden löytymisestä sekä kiitoslaulu, suorastaan ylistyslaulutyyppinen biisi. Elämän ja uskon eri sävyjä siis.

Kesällä Helenius on viettänyt paitsi häät myös keikkataukoa. Syksyllä hän aikoo aktivoitua myös liverintamalla. Seuraavan kerran Helenius nähdään lavalla Jyväskylässä 21. syyskuuta.

­– Kaikki on vielä vähän auki, mutta syksy on sopivan kiireistä.

 

Aiheet