Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Afroamerikkalaiset aktiivisimpia Raamatun lukijoita Yhdysvalloissa

 

Kuva: Unsplash/Rawpixel

Afroamerikkalaisten läheinen suhde Raamattuun pysyy, vaikka muut uskon merkit hiipuisivat. Afroamerikkalaisen seurakunnan johtaja Mark Croston näkee taustalla samaistumisen Raamatussa kuvattuun kärsimykseen ja lunastukseen.

Kun Yhdysvalloissa vertaillaan etnisten ryhmien suhdetta Raamattuun, yksi on ylitse muiden.

Afroamerikkalaiset pitävät pyhästä kirjasta tiukemmin kiinni kuin muut etniset ryhmät. Tämä käy ilmi Amerikan Raamattuseuran American Bible Societyn (ABS), vertailuissa viime vuonna. Sama on havaittu useissa vertailuissa aiem­minkin.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Amerikkalaisista keskimäärin 82 prosenttia omistaa Raamatun, mutta afroamerikkalaisista pyhän kirjan omistaa 93 prosenttia. Raamattua myös luetaan. ABS:n viime vuotta kuvaavassa kartoituksessa selvisi, että afroamerikkalaiset vastasivat kaksi kertaa muita amerikkalaisia useammin Raamatun kuuluvan elintärkeänä osana heidän päivittäisiä rutiinejaan.

Myös Pew-tutkimuskeskus on huomannut, että enemmistö afroamerikkalaisista lukee Raamattua vähintään kerran kuukaudessa, kun valkoisista niin teki vain alle kolmannes.

Life Wayn ja afroamerikkalaisten kirkkojen yhteistyötä tukeva kansallinen johtaja Mark Croston toteaa Christian­ity Todayn (1–2/2019) haastattelussa: ”Mustat rakastavat siteerata Raamattua.”

Hänen mukaansa afroamerikkalaiset ovat syvästi hengellisiä ihmisiä, mikä näkyy kunnioituksena kirjoituksia kohtaan, sillionkin kun henkilö ei olisi itse aktiiviseurakuntalainen.

Perinteinen afroamerikkalainen saarnaamistapa on käsittänyt koko Raamatun suuren kertomuksen. Raamatun puhe kärsimyksestä ja lunastuksesta ovat tulleet kuulijoita lähelle, kun on kamppailtu omien ihmisoikeuksien puolesta.

”Afroamerikkalaisilla uskovilla ei ole sitä ylellisyyttä, että voisimme pitää Raamatun sisällön ja käytännön elämän erillään. Näemme tämän kirkkaasti orjakaupan lakkauttamisessa ja kansalaisoikeuksia ajavissa liikkeissä”, toteaa Relevant Life Church -seurakunnan johtava pastori Earon James.

Martin Luther Kingin ponnistellessa kansalaisoikeuksien puolesta hänen siteerauksensa Aamoksen kirjasta nousi merkittäväksi: ”Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus niinkuin ehtymätön puro.”

Kirjailija ja raamatunopettaja Kim Cash Tate näkee, että kärsimyksestä kasvoi tärkeä perintö. Kun kärsimyksen keskellä oli käännyttävä Raamatun puoleen, sen ikuiset totuudet loistivat voimakkaammin.

”Tämä on voimakas puoli kulttuurisessa kertomuksessamme, sellainen, jonka näen mittaamattomaksi Jumalan armoksi.”

 
Kylvaja artikkelibanneri