Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Muita auttanut Jussi Taipale tunnustaa: ”Retkahdus oli iso häpeä”

 
Jussi Taipale istuu akustinen kitara sylissään totinen ilme kasvoillaan.

Levyn julkaiseva Jussi Taipale kertoo olevansa onnellinen, vaikka samaan aikaan mukana ovat edelleen taistelu ja häpeä. Kuva: Mikael Juntunen

Radio Dein taajuudelta tuttu laulu ”Horjuvin askelin” kertoo toipuvan ihmisen toivosta ja uskosta. Laulun tehnyt Jussi Taipale toteaa nyt, että laulusta tuli uudelleen totta, kun hän jalustalle nostettuna retkahti takaisin huumeisiin.

Jussi Taipale oli Radio Dein haastattelussa vuonna 2019. Silloin hänellä oli vielä jalassaan avovankilan valvontapanta ja takana olivat vuodet vankilassa raskaasta rikoksesta. Mies oli tullut rangaistusta istuessaan uskoon ja säveltänyt myös hengellisiä lauluja. Edessä olivat teologian opiskelut ja ajatus pastoriksi valmistumisesta.

– Tähän väliin mahtuu neljä vuotta, ja aika paljon on tapahtunut sinä aikana, Jussi Taipale sanoo nyt Radio Dein Herätys-ohjelman haastattelussa (10.8.2023).

KRS Krito 10.-23.6.

Mies kertoo, että kulunut vuosi 2023 on pitänyt sisällään toipumista, niin henkistä kuin fyysistä. Ja myös parannuksen tekoa.

Taipaleesta tuntui, että suhtautuminen häneen lähti ihmisillä lapasesta.

– Kun tuli sinkku ja pääsin vankilasta pois, elämä oli nousukiitoa. Olin tullut uskoon ja silmät olivat auenneet. Muutettiin pikkupaikkakunnalle, ja huomasin olevani näkyvänä esimerkkinä siitä, kuinka elämä voi muuttua.

Taipaleesta tuntui, että suhtautuminen häneen lähti ihmisillä lapasesta. Miestä pyydettiin riippuvuuksista kärsiviä auttavan A-killan puheenjohtajaksi ja mukaan ennalta ehkäisevään päihdetyöryhmään. Hän kuului myös paikallisen seurakunnan vanhimmistoon. Muutostarinaa katsottiin arvostaen.

– Mulle tuli sitten avioero ja piti sitten ruveta elämää rakentamaan uudestaan. Ei oikein voinut näyttää kellekään, että voimat olivat ihan loppu. Pidin yllä roolia, että kaikki on hyvin, vaikka olin sisältä ihan rikki.

Loppujen lopuksi tilanne ajoi Taipaleen takaisin päihteisiin.

– Mä retkahdin. Alkoi tosi synkkä jakso. Pitkään piilottelin sitä ja skippailin töitä. Kuitenkin sisällä joku ääni sanoi, että tää ei voi jatkua näin. Oli pakko nostaa käsi virheen merkiksi ylös ja hakea apua, Taipale kertoo.

– Silloin tuli olo, että olen pettänyt kaikki. Se teki avun pyytämisestä vielä vaikeampaa ja loi kuplan, että tämä pitää mun itse selvittää.

Ihmiset katosivat retkahtaneen ympäriltä

Huhut Taipaleen retkahduksesta levisivät ja saivat isojakin mittasuhteita. Ihmisiä kaikkosi ympäriltä, vaikka tukea olisi tarvittu enemmän kuin koskaan. Nyt hän haluaakin kertoa avoimesti sortumisesta taas huumeisiin: retkahdus on totta.

– Kun meni hyvin, selkääntaputtajia riitti. Nyt on nähnyt, keitä on jäänyt jäljelle.

Jussi Taipale toteaa, että kyseessä on riippuvuus ja sairaus, josta ei ilman hoitoja ja ilman apua selviä. Hän on kiitollinen siitä, että löysi ajoissa apua ja rinnalla on kulkenut ihmisiä, elämän tukipilareita.

”Sä voit niin kauan pahoin, kun pidät asian piilossa ja elät sen kanssa yksin.”

Taipale tuskin on ainoa näkyvässä asemassa oleva, jolla on riippuvuuksia, on sitten kyse seurakunnan vanhimmista tai päihteiden kanssa kamppailevien vertaistukijasta. Mikä on miehen neuvo muille?

– Haluan sanoa, että ei peli ole menetetty. Sä voit niin kauan pahoin, kun pidät asian piilossa ja elät sen kanssa yksin. Toipuminen itsellä lähti siitä, kun olin rehellinen ja toin asian julki edes jollekin. Ja myöhemmin hain siihen apua.

– Ei elämä ole menetetty. Kyllä Jumala pitää meistä huolen, ja noustaan aina uudestaan jaloilleen.

Uusi levy on rehellinen elämäntarina

Jussi Taipale kertoo olevansa juuri nyt aika onnellinen, vaikka samaan aikaan mukana ovat edelleen taistelut ja häpeät menneistä.

– Tuntuu, että ne ihmiset, jotka ovat kuunnelleet mun musiikkia – heille olen vähintään sen velkaa, että suosta ollaan noustu.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Taipale otti kitaran käteen ja esiintyi ensimmäisen kerran. Marraskuussa häneltä ilmestyy uusi levy. Aikaisemmin miehen rosoinen ääni ja kappale Horjuvin askelin on soinut paljon Radio Dein taajuudella.

 

Ja minä kuljen vaikka pimeässä

käsi kädessä Jumalan

mieluummin kuin omin voimin

valoissa maailman.

 

Ja minä seuraan jälkiä Herran

joskus horjuvin askelin,

mutta tiedän sun kanssasi kerran

löydän kotiin takaisin.

 

– Se laulu on saanut itsellekin ihan uuden näkökulman, Jussi Taipale pohtii nyt.

– Täyspitkä levy on ollut mun elämän haave, ja tätä olen odottanut hartaasti. Levyn laulut ovat mulle kaikki tavalla tai toisella tärkeitä. Levyn tarkoitus on olla mun tarina.

Kuuntele Matias Villbergin tekemä Jussi Taipaleen haastattelu kokonaan Dei Plussasta.

Kuuntelulinkki päivitetty 17.8.2023 kello 15.05.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)