Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Mitä Ferguson kertoo rasismista ja väkivallasta

 

Poliisien tarkka-ampuja elokuun mellakoissa Fergusonissa. KUVA: JAMELLE BOUIE/WIKIMEDIA COMMONS

Missourin Fergusonissa nousseet mellakat – ja niihin johtaneet tapahtumat – ovat osoittaneet, että epäluulot mustien ja valkoisten välillä ovat Yhdysvalloissa vieläkin arkipäivää. Mutta rasismin lisäksi Ferguson kertoo myös toisesta amerikkalaisen yhteiskunnan piirteestä, nimittäin väkivallasta.

Valkoihoinen konstaapeli Darren Wilson ampui elokuussa 18-vuotiaan tummaihoisen Michael Brownin Fergusonin kadulle. Tapahtuman tarkka kulku on epäselvä, mutta valamiehistö katsoi maanantaina, että Wilson toimi itsepuolustukseksi eikä syytettä Wilsonia vastaan näin ollen nosteta.

Valamiehistön päätös nostatti valtaisat mellakat kaupungissa. Toistakymmentä rakennusta on sytytetty tuleen, kauppoja on ryöstetty, poliisiautoja on runneltu ja ammuskelujen ääniä on kuulunut. Poliisi on vastannut mellakoihin kyynelkaasulla ja pidättämällä mellakoitsijoita.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

Mustat ja valkoiset näkevät tilanteen eri tavoin

Ferguson on innoittanut monia kristittyjä kommentoimaan tilannetta. Etelä-Carolinassa toimivan monikulttuurisen Transformation Church -seurakunnan johtava pastori Derwin L. Gray kirjoitti Christianity Today -verkkolehden blogissaan, että viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, etteivät amerikkalaiset vieläkään elä musta-valko-jakolinjan jälkeisessä maailmassa, vaikka he niin toivoisivat. Tämä koskee myös kristittyjä.

”Tiedämme, että mustat ja valkoiset kristityt tulkitsevat tämänkaltaisia tilanteita hyvin eri tavalla”, Gray sanoo ja viittaa CNN:n kyselyyn, jonka mukaan 54 prosenttia ei-valkoisista – mukaan lukien latinot ja aasialaiset – on sitä mieltä, että Wilsonia tulisi syyttää murhasta, kun taas vain 23 prosenttia valkoisista on tätä mieltä. Myös seurakunnan sisällä mustat ja valkoiset kristityt tulkitsevat Grayn mukaan Fergusonnin tilannetta täysin eri perspektiiveistä.

”Monikulttuurisen seurakunnan pastorina uskon, että Jeesuksen seurakunta voi parantaa maamme syvät haavat todistaessaan siitä, kuinka Jeesuksen risti ja veri voi tuoda sovinnon ja oikeudenmukaisuuden”, Gray toteaa.

Ei yksipuolisille näkökulmille

Chicagolaisen Harvest Bible Chapel -seurakunnan pastori James McDonald on pahoitellut sitä, että monia kristittyjä ei näytä kiinnostavan, kuinka asiat todella etenivät Fergusonissa. Ihmiset eivät halua vivahteikkaita analyyseja, vaan yksipuolisia kannanottoja. Niiden mukaan ”kaikki poliisit toimivat rasististen ennakkoluulojen ohjaamina” tai sitten ”kaikki poliisien toimenpiteet ovat oikeutettuja eikä virka-aseman väärinkäyttöä esiinny”, McDonald analysoi The Christian Postin mukaan.

McDonald haluaa herätellä kristittyjä.

”Kristuksen myötätunnon olemuksena on kuunnella, mitä tuskassa oleva henkilö sanoo ja tuntee ja kulkea edes vähän matkaa heidän kengissään. Meidät on kutsuttu tuntemaan myötätuntoa kaikkia osapuolia kohtaan eikä tehtävämme ole omaksua yhtä yksinkertaistettua näkökulmaa ja kävellä ohi toisella puolen katua.'”

Amerikkalaisen yhteiskunnan oire

Seattlelaisen Rainier Avenue Church -seurakunnan pastori Peter W. Chin puolestaan arvioi Christianity Today -sivuston blogillaan, että Fergusonin tapahtumat eivät kerro vain rasismista, vaan erityisesti amerikkalaisen yhteiskunnan väkivaltaisuudesta. Väkivalta on tapahtumasarjan yhteinen nimittäjä.

”Nuori musta mies, joka vahvasti aseistettuna toteuttaa ryöstön pikkukaupassa. Nuori valkoinen virkamies, joka päättelee, että tuon aseistamattomana olleen mustan miehen ampuminen on hänen ainoa keinonsa. Kaupunki, joka reagoi ampumiseen Molotovin cocktaileilla. Ja poliisivoimat, jotka vastaavat Molotovin cocktaileihin varustelulla, joka saa Irakin sodan veteraanitkin kohottamaan kulmakarvojaan”, Chin summaa.

Hänen mukaansa Brown ja Wilson ovat amerikkalaisen yhteiskunnan tuotoksia.

”Maamme syntyi väkivaltaisesta kapinasta. Olimme julmia orjien alistamisessa ja ajoimme Amerikan alkuperäiset asukkaat mailtaan, joilla he olivat eläneet vuosituhansia.”

”Nyt yli kaksi vuosisataa myöhemmin meillä on enemmän väkivaltakuolemia kuin missään muussa maailman rikkaassa maassa. Meillä on ollut enemmän kouluampumisia kuin 36 maassa yhteensä. Olemme olleet sodassa yhtä mittaa 14 vuoden ajan. Me ylistämme väkivaltaa lähes kaikissa medioissa, joita kulutamme, videopeleistä elokuviin, televisiosta musiikkiin”, Chin herättelee.

Chinin mukaan evankelikaalit ovat olleet liian hiljaa tästä yhteiskunnan ongelmasta, vaikka kristityillä on sekä perustus että kieli, jolla puhua profeetallisesti sekä rodusta että väkivallasta.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie