Miljoona tupakantumppia ei vielä riitä – Roskasakki aikoo jatkaa kunnes roskaaminen päättyy

 

Hyvinkääläiset Kaija ja Ilkka Erkki Erkkilä tunnetaan hymyilevänä pariskuntana, joka putsaa luonnosta muiden jättämiä roskia. Heidät tunnetaan ”roskasakkina”, jonka presidentti Niinistö kelpuutti linnan juhliin.

Yli miljoona kerättyä tupakantumppia, noin 3100 muovikassillista roskaa, yli 1500 nuuskarasiaa sekä noin 122 000 kertaa roskakeikoilla tervehdittyä vastaantulijaa… Tällaisen määrän takaa löytyy hyvinkääläinen pariskunta Kaija ja Ilkka Erkkilä. He saivat kipinän roskien keruuseen eläkkeelle jäätyään ja muutettuaan nurmijärveläisestä omakotitalosta Tampereelle kerrostaloon. Uudesta asunnosta avautui näkymä roskaiselle tienvierustalle, mikä sai pariskunnan laittamaan hanskat käteen ja pitämään muovipusseja vastedes mukana roskien keräämistä varten.

Sittemmin he ovat saaneet erään yrityksen sponsoroimaan heidän palvelutehtäväänsä lahjoittamalla niin paljon muovipusseja ja hanskoja kuin he tarvitsevat. Erkkilät kutsuvat itseään roskasakiksi, jonka tuotteistaminen näkyy jo omana postikortteina, käyntikortteina ja jopa postimerkkinä. Roskasakilla on myös omat kotisivut, joilta voi seurata pariskunnan arkista työtä.

Kylväjä Neliöb. 1.-14.12. MJa

Erkkilöiden hiljainen työ meluisten teiden varrella on huomattu. Heidät on valittu Vuoden tamperelaisiksi (2014), Kansalaisareena on palkinnut heidät Vuoden vapaaehtoinen -kunniamaininnalla (2019) ja omalta kunnaltaan he ovat saaneet Vuoden Ympäristöpalkinnon (2018). Jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kutsunut Erkkilät Itsenäisyyspäivän juhliin. Radio Dei ja CRC Sisu jakoi Erkkilöille syksyllä 2018 Suomalainen sisu –palkinnon sisukkaasta työstä, jonka oli noteerannut eräs nimetön ilminantaja.

”Päämäärä on kirkas – puhtaampi jälki meidän jälkeen tuleville sukupolville. Täällä on jokainen vieraana vuorollaan. On korkea aika elää ihmisiksi.”

Hyvä työ jatkuu edelleen. Roskien keruu on Erkkilöille kunnia-asia, joka täytyy myös tilastoida. Tähän liittyen he pitävät omaa lokikirjaa, johon merkitään tarkat määrät sekä mieleenpainuvat kohtaamiset ja löydöt. Erikoisimmaksi roskalöydökseksi Ilkka Erkkilä mainitsee keskellä koivumetsää löytyneen sohvan, jota oli jouduttu kantamaan sinne pitkän matkan lähimmältä tieltä. Roskien keräämisen lisäksi aviopari on ryhtynyt myös putsaamaan katukylttejä sekä opaste- ja infokylttejä. Erkkilät myös maksavat muiden piittaamattomuudesta. He ovat tilanneet Ranskasta asti pieniä metallisia karkkirasioita, joita Erkkilät antavat tupakkansa maahan tiputtaneille. Oman palvelutyönsä he pohjaavat Jumalan ensimmäiseen käskyyn: ”Viljele ja varjele”. Jumalan lahjoittamaa luontoa he pitävät kuin toisena kotinaan. Erkkilöiden mukaan luonto on meidän kaikkien yhteinen koti ja siksi, siitä täytyisi pitää hyvässä kunnossa.

Kaija ja Ilkka Erkkilä vierailivat Radio Dein Herätyksessä! perjantaina 23.7. Ariel Neulaniemen vieraana. Miljoonan tupakantumpin rajapyykistä kertoi ensimmäisenä Kotimaa24.fi-sivusto.

OSA 1: Mikä saa Erkkilät keräämään toisten piittaamattomuuden jäljet?

 

OSA 2: Kierrättäminen ja hyvien lakien säätäminen ehkäisee roskien päätymistä luontoon

 

OSA 3: Roskien kerääminen tuo onnellisuutta. Erkkilät kokevat olevansa palvelutehtävänsä johdosta etuoikeutettuja.

 

 
Dei, Jippu, artikkeliban.(2/2) 28.9.- MJa