Metropoliitta Ambrosius Radio Dein Viikon debattiin

 

Metropoliitta Ambrosius eli oikealta nimeltään Risto Jääskeläinen kertoo ortodoksikirkon tilanteesta Radio Deissä keskiviikkona.

Ortodoksikirkon Helsingin Metropoliitta Ambrosius ottaa kantaa kirkon kaanoneihin ja pappien oikeuksiin Radio Dein suorana lähetettävässä Viikon debatissa ensi keskiviikkona. Hänen kanssaan aiheeseen tarttuu Helsingin ortodoksisen seurakunnan emerituskirkkoherra Veikko Purmonen.

Ortodoksikirkon historialliset normistot, kaanonit, ovat nousseet tiedotusvälineissä tikun nokkaan viimeisen viikon aikana. Erityisesti ovat keskusteluttaneet pappien oikeudet ja velvollisuudet, joita tulkitaan kaanoneita vasten. Tapetilla on ollut esimerkiksi sääntöjen lainmukaisuus. Kirkon pappi ei saa avioutua eikä uudelleenaviotua eron tai puolison kuoleman jälkeen. Myös pappien perheiden on kuuluttava kirkkoon.

Ortodoksisen pappisseminaarin johtajaksi palaava rovasti Rauno Pietarinen korosti tiistaina Kotimaa24-sivustolla paimenen elämän tasapainoisuuden tärkeyttä. Hän totesi kaanoneiden olevan toisaalta tulkinnanvaraisia, mutta toisaalta maailmanlaajuisia, mikä asettaa Suomenkin kirkolle painetta toimia, kuten muut.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Ortodoksisen kirkon diakoni, Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Korpela sen sijaan väitti keskiviikon Helsingin Sanomissa ortodoksikirkon piispan valtuuksien voivan johtaa itsevaltiuteen ja kaanonien tulkitsemisen voivan ajautua ristiriitaan Suomen lain kanssa.

Aihe nousi esiin ortodoksien tärkeimmän juhlan, pääsiäisen, tienoilla. Tämä on herättänyt Radio Dein saamien tietojen mukaan ortodoksikirkossa tulkintoja keskustelun masinoimisesta ja  tarkoitushakuisesta ajoittamisesta.

Kuulet Viikon debatin Radio Dein aalloilla suorana keskiviikkona 18. huhtikuuta kello 9:sta 10:een. Se uusitaan yhdeltä päivällä ja yhdeltä yöllä. Lisäksi se on kuunneltavissa Radio Dein ohjelmaarkistosta suoran lähetyksen jälkeen.

Pietarisen kannanotot:

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/7983-ortodoksisen-papin-perheen-kuuluttava-kirkkoon

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)