Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Messiaaniset juutalaiset vaikenevat Suomessa

 

Suomessa asuvat useat messiaaniset juutalaiset joutuvat piilottelemaan uskoaan, eivätkä tahdo puhua vakaumuksestaan julkisesti.

– He haluavat olla ikään kuin salassa identiteettinsä kanssa, eivätkä toitottaa sitä kaikille, tutkija Riikka Tuori Helsingin yliopistosta vahvistaa.

Taustalla vaikuttavat muun muassa perhesyyt.

Juutalaisuuden valtavirran näkökulmasta messiaaniset juutalaiset ovat kristittyjä, eivät juutalaisia. Suomessa messiaanisia juutalaisia on vain vähän.

Tilastoja ei ole ja moni pitää uskonsa pienen piirin tietona, joten maamme Jeesukseen uskovien juutalaisten lukumäärää miltei mahdotonta arvioida. Suomessa ei ole tiettävästi myöskään messiaanisten juutalaisten omaa seurakuntaa tai vastaavaa yhteisöä.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Messiaaniset juutalaiset kokoontuvat epävirallisesti pienissä kotiryhmissä tutkiskelemaan Raamattua ja viettämään sapattia ja juutalaisen kalenterin juhlapyhiä. Osa osallistuu kristillisten järjestöjen ja seurakuntien toimintaan. Valtaosa asuu Etelä-Suomessa.

Suomen messiaanisten kokoontumisissa on usein mukana myös kristittyjä. Osa messiaanisista perheistä on monikulttuurisia, kun toinen vanhemmista on kantasuomalainen ja toinen esimerkiksi Israelissa syntynyt.

Messiaanisille juutalaisille on tyypillistä pitää itseään juutalaisina, vaikka he uskovat Jeesukseen eli Yeshuaan messiaana. Juutalainen tapakulttuuri ja usein myös sionistinen liike koetaan tärkeiksi. Juutalaisen tradition mukaisesti myös messiaaniset juutalaiset poikalapset ympärileikataan.