Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Mekane Yesus -kirkon entinen presidentti Emanuel Abraham saatettiin haudan lepoon

 

Saattokulkue: Tohtori Emanuelin muistotilaisuus pidettiin Addis Abebassa Ammest Kilon kirkossa, josta hänet saateltiin Addis Abeban hautausmaalle suuren saattoväen läsnä ollessa. Kuva: Pirkko Tuppurainen.

Maailman suurimman luterilaisen seurakunnan, Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon entinen presidentti eli ylin johtaja, tohtori Emanuel Abraham kuoli 22.10.2016. Hän oli kuollessaan 103-vuotias.

Emanuel Abraham syntyi 1913 Bodjissa Länsi-Etiopiassa. Hän avioitui vuonna 1932 nyt jo edesmenneen Eleni Alemayehun kanssa. Heillä oli kaksi tytärtä ja kaksi poikaa sekä kolme lastenlasta.

Tohtori Emanuel toimi kirkon presidenttinä vuosina 1963−1985. Sitä ennen hän toimi  muun muassa suurlähettiläänä Intiassa, Italiassa ja Englannissa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Palattuaan Englannista kotimaahansa hän toimi ensin opetusministeriön johtajana, myöhemmin keisari Haile Selassien poliittistan asioiden päällikkönä, postiministerinä, kommunikaatioministerinä ja kaivosministerinä. Emanuel Abraham toimi myös erilaisissa tehtävissä Luterilaisessa maailmanliitossa 27 vuotta.

Emanuelin presidenttikautena Mekane Yesus -kirkko rekisteröitiin virallisesti. Hänen aikanaan perustettiin muun muassa Mekane Yesus -seminaari ja Etiopian evankelinen College sekä Radio Voice of the Gospel. Koska hänellä oli hyvät yhteydet keisarin hallintoon, hänen presidenttikaudellaan kirkko onnistui saamaan tonttimaata muun muassa kirkon päätoimistolle.

”Emanuel Abraham on nähnyt hämmästyttävän nopean kirkkonsa kasvun. Kun Mekane Yesus -kirkkko perustettiin vuonna 1959, siinä oli vajaat 20 000 jäsentä. Nyt yli 8 miljoonan jäsenen kirkko on kasvanut maailman suurimmaksi luterilaiseksi kirkoksi”, kertoo Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen.

Emanuel Abrahamin muistotilaisuus pidettiin Addis Abebassa Ammest Kilon kirkossa. Häntä oli saattamassa omaisten lisäksi lukuisa joukko kirkon ja valtion työntekijöitä sekä eri lähetysten edustajia. Mekane Yesus -kirkon presidentti Wakseyoum Idossa luki surunvalitteluja eri puolilta maailmaa, joukossa muun muassa Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen ja Suomen Lähetysseuran surunvalittelut.

Emanuel Abraham saatettiin haudan lepoon Addis Abebassa.