”Meidän on seistävä myanmarilaisten rinnalla”

 

Fidan työntekijä Jukka Tasanen lensi perheineen Suomesta Myanmariin vain tunteja ennen sotilasvallankaappausta. Hän haluaa tukea myanmarilaisia epävakaassa tilanteessa.

Fidan Etelä-Aasian aluepäällikkö Jukka Tasanen vastaa puheluun kotikaupungissaan Yangonissa. Hän on viettänyt vaimonsa Lillin ja tyttärensä Joannan kanssa viimeiset kaksi viikkoa koronakaranteenissa sisätiloissa. Tasaset saapuivat takaisin asemamaahansa kymmenen kuukautta kestäneen koronaevakkomatkan jälkeen.

Vuosi sitten maaliskuussa Myanmarissa alkoivat rajut koronarajoitukset, jotka sulkivat koulut ja lentokentät. Tasaset pääsivät huhtikuussa Suomeen evakuointilennolla.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

– Silloin oli jännät paikat. Pandemiatilanne aiheutti suurta epävarmuutta. Joulukuussa päätimme palata Myanmariin. Lento saatiin järjestettyä helmikuun alkuun.

Vain tunteja sen jälkeen, kun Tasaset pääsivät lentokentältä valtion osoittamaan karanteenihotelliin, uutiset tapahtuneesta vallankaappauksesta alkoivat tulvia puhelimeen.

– Meillä on ollut koko ajan ihmeen rauhallinen ja turvallinen olo. Uskon, että se on Jumalan antamaa rauhaa tässä tilanteessa, Jukka Tasanen toteaa.

Helmikuun puolivälissä Tasaset pääsivät viimein valtion koronahotellista kotiinsa Yangonin pohjoispuolelle.

Työ on jatkunut vallankaappauksen keskelläkin

Myanmarissa on eletty kaksi viikkoa poliittisen kuohunnan keskellä.  Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet päivittäin mieltään Yangonin kaduilla vallan kaapannutta sotilasjunttaa vastaan. Kaupungissa eletään nyt päivä kerrallaan.

– Yleinen tunnelma myanmarilaisilla on todella lamaantunut ja pettynyt. He pelkäävät joutuvansa takaisin samaan tilanteeseen, jossa ovat eläneet vuosikymmeniä, Tasanen kertoo.

Levottomuudet Yangonissa keskittyvät kaupungin keskustan liepeille. Tasasten asuinalueella on rauhallista.

– Päivittäispalvelut toimivat, kaupat ovat auki ja ihan hyvin täällä pääsee liikkumaan. Toisaalta esimerkiksi käteistä rahaa ei pian enää saa mistään, kun maan keskuspankki on lakossa.

Jukka Tasanen on pystynyt päivittäin pitämään yhteyksiä myanmarilaisiin kollegoihinsa, vaikka nettiyhteydet ovat aika ajoin katkeilleet. Työn suunnittelu jatkuu normaalisti.

– Tiimimme tunnelma on ollut hieman apea. Olen kiitollinen, että saan olla täällä nyt paikan päällä rohkaisemassa heitä.

Tammikuussa voitiin avata osa oppimiskeskuksista, joissa tarjotaan lapsille tukiopetusta sekä kerhotoimintaa.

”Lapsia täytyy tukea kaikin mahdollisin keinoin”

Fidalla on Myanmarissa Kachinin, Rakhinen ja Yangonin alueilla toimiva kehitysyhteistyön maaohjelma, joka tukee yhteisöissä toimivia oppimiskeskuksia. Niissä tarjotaan lapsille tukiopetusta arkipäivisin ja kerhotoimintaa viikonloppuisin. Korona-aikana keskukset ovat olleet kiinni. Hanketiimi on kuitenkin pitänyt yhteyttä perheisiin ja lapsiin – kaikissa yhteisöissä etäyhteydet eivät kuitenkaan toimi. Tammikuussa osa oppimiskeskuksista voitiin jo avata koronarajoitusten sallimissa puitteissa.

– Yhteisöjen kanssa on nyt keskusteltava, että varsinkin tässä tilanteessa pyrittäisiin pitämään keskukset auki ja tukemaan lapsia kaikin mahdollisin keinoin. Lähiviikkoina selviää, mihin tilanne kehittyy, Tasanen toteaa.

Koronan jälkeinen tilanne huolestuttaa yleisesti maassa: ovatko lapset pysyneet oppimisen tahdissa ja kuinka moni on lopettanut koulunkäynnin kokonaan.

Fidan kehitysyhteistyön kumppani, Myanmarin helluntaikirkko, on huolissaan siitä, miten lapset ja nuoret pääsevät koulupolullaan eteenpäin. Koulujen pitkäaikaisella kiinniololla on dramaattiset vaikutukset nuoren sukupolven elämään.

– Koronan jälkeinen tilanne huolestuttaa yleisesti maassa: ovatko lapset pysyneet oppimisen tahdissa ja kuinka moni on lopettanut koulunkäynnin kokonaan. Iso osa perheistä on maanviljelijöitä tai päivätyöläisiä ja siten erittäin haavoittuvassa asemassa. On mahdollista, että monet lapset on laitettu töihin, jotta perheet selviäisivät koronan aiheuttamasta taloudellisesta tilanteesta. Toivomme, että maan tilanne tasaantuu ja tulevat johtajatkin avaavat lapsille ja nuorille mahdollisuuksia, Tasanen miettii.

Rauhanrakennushanke edistää uskontojen välistä dialogia

Fida aloitti Myanmarissa viime vuonna uuden, uskontojen välistä vuoropuhelua edistävän rauhankasvatushankkeen. Sen tavoitteena on, että kristityt, muslimit, hindut ja buddhalaiset nuoret oppivat ymmärtämään toisiaan etnisesti jakautuneessa maassa. Hankkeen osallistujat tulevat näiden neljän pääuskontokunnan nuorisojaostoista. Se toteutetaan yhdessä IDGM (Interfaith Dialogue Group Myanmar) –järjestön kanssa.

Alun perin tarkoitus oli avata yhteisöihin rauhankeskuksia, mutta korona muutti suunnitelmat. Kuluneena vuonna on pidetty lukuisia etäkoulutuksia, joihin on osallistunut suuri joukko nuoria. Tasanen on tyytyväinen hankkeen etenemiseen.

–Normaaliolosuhteissa olisi saatu varmasti enemmän aikaan, mutta olemme onneksi pystyneet sopeutumaan vallitseviin oloihin.

Rauhanrakennushankkeen tiimi odottaa nyt, mitä seuraavat viikot tuovat tullessaan.

–Uskon, että voimme jatkaa etätilaisuuksia, jos vain yhteydet pelaavat. Uskontojen välinen dialogi on tässä tilanteessa entistä tärkeämpää.

Nyt jos koskaan meidän on seistävä myanmarilaisten rinnalla, tuettava heitä ja osoitettava heille solidaarisuutta. Tämä tilanne vaikuttaa eniten kaikkien köyhimpiin ihmisiin. Meidän paikkamme on olla täällä ja tehdä mahdollisimman hyvin se työ, mitä pystymme tekemään, jotta voimme lieventää heidän tuskaansa.

Pystyykö Fida jatkamaan työtään poliittisesti epävakaassa maassa?

– Olemme ruohonjuuritason toimija. Kumppanimme on paikallisseurakuntiensa kautta läsnä eri puolilla maata joka tapauksessa. Jos meillä säilyy kontakti yhteisöihin ja tiimimme kesken, pystymme jatkamaan työtä normaalisti. Jos seurakunnat pystyvät toimimaan, eikä kansalaisyhteiskunnan tilaa aleta rajoittaa rajummin, uskon, että ohjelmamme jatkuu. Mutta se pitää toki sopeuttaa vallitsevaan tilanteeseen, Jukka Tasanen arvioi.

Tasasen mukaan nyt on erityisen tärkeää, että Fida voi olla tukemassa myanmarilaisia.

– Nyt jos koskaan meidän on seistävä myanmarilaisten rinnalla, tuettava heitä ja osoitettava heille solidaarisuutta. Tämä tilanne vaikuttaa eniten kaikkien köyhimpiin ihmisiin. Meidän paikkamme on olla täällä ja tehdä mahdollisimman hyvin se työ, mitä pystymme tekemään, jotta voimme lieventää heidän tuskaansa, Tasanen kiteyttää.

Teksti: Kirsi Koski-Kujala Kuvat: Fidan arkisto

 

 
Fida artikkeliban. 7.12.-22 alkaen.