Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Medialiiton Thorleif Johansson: ”Ei Finlandia-palkintoakaan hyväksytetä raadilla”

 

Päivi Räsäsen valitseminen vuoden kristillisen mediateko -palkinnon saajaksi on herättänyt vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan.

Medialiiton taustayhteisöihin kuuluvasta Suomen ekumeenisesta neuvostosta on kuulunut soraääniä palkinnon jakamisperusteista.

Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Thorleif Johansson muistuttaa, että palkinnon saajan päättää jokaisena vuonna yksityinen henkilö.

– Jos Maarit Tastula valitsee vuoden kristillisen kirjan tai joku toinen henkilö Finlandia-palkinnon, eivät he hyväksytä palkinnon saajia etukäteen taustayhteisöjiensä hallituksilla, vertaa tilannetta mediateko-palkintoon kristillisen medialiiton Thorleif Johansson.

Tänä vuonna palkinnon jakoi toimittaja ja pappi Freija Özcan, joka kertoi jo palkinnonjakotilaisuudessa, ettei palkinto mene Räsäsen mielipiteille, vaan Räsäsen ansioille keskustelun herättäjänä.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Keskustelukulttuuri ohutta

Palkinnon jakoperusteet menivät kuitenkin sekaisin, muun muassa Iltasanomien uutisessa. STT:n kautta Suomen viestimiin levinnyt uutinen lähti STT:ltä oikealla otsikolla, ”keskustelun herättämisestä”, mutta jotkut lehdistä olivat hakeneet dramatiikkaa muuttamalla otsikon.

– Reaktiot kertovat paljon suomalaisesta keskustelukulttuurista. Meillä ei ole vieläkään ymmärretty, että keskusteluissa saa olla, ja yleensä ollaankin, nimenomaan eri mieltä.

Hän muistuttaa myös, ettei palkintoa jakanut kirkko, kuten joidenkin uutisotsikoiden perusteella voisi luulla, vaan mediasäätiö.