McGrath: Teologia ei ole ”vetäytymistä norsunluutorniin”

 

Kuva: VP Kangas

Suomenvierailunsa viimeisessä luennossaan teologian huippunimi Alister McGrath puolusti voimakkaasti teologian käyttökelpoisuutta kirkossa.

Samalla McGrath ilmaisi huolensa siitä, että teologia on vaarassa kadottaa kosketuksensa käytännön elämään ja Raamattuun.

McGrathin mukaan sana ”teologia” on saanut kehnon merkityksen jopa kristinuskon omissa piireissä viimeisten vuosikymmenten aikana.

– Joillekin kristityille johtajille se on todelliselle elämälle vierasta, vetäytymistä norsunluutorniin, kun olisi tärkeämpiäkin asioita pohdittavana. Ymmärrän tämän huolen ja olen yhtä huolestunut tästä kuin hekin.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Mutta jos teologia ymmärretään paremmin, se auttaakin juuri meitä ymmärtämään miten voimme toimia oikein. Se ei ole vetäytymistä arkielämästä.

Tämän vuoksi tarvitaankin McGrathin mielestä teologiaa, joka ankkuroituu vahvemmin kristinuskoon myös muilla kuin järjen tasoilla.

– Jos teologia pyörii vain abstraktien ideoiden kimpussa, siitä tulee vain Jumalan näkökulman kadottanutta loogista analyysia, sanoo englantilaisprofessori.

Vaarana teologinen stratosfääri

Eräänä esimerkkinä McGrath käytti keskustelua kolminaisuusopista.

– Kolminaisuudella spekulointi voi turhan helposti kadottaa raamatulliset juurensa ja lennähtää teologiseen stratosfääriin. Tällainen spekulointi voi olla innostavaa ja hauskaa, eikä minulla ole mitään sitä vastaan, jos ihmiset käyvät sitä yksityisesti.

– Mutta silloin kun siitä tulee kirkon julkista kieltä, asiat voivat mennä väärään suuntaan.

 McGrath kaipasikin teologiaa, joka pysyy mahdollisimman lähellä sitä kieltä jota Raamattu itse käyttää.

– Teologia on todellakin käyttökelpoista kirkon palveluksessa.

Alister McGrath luennoi Perusta-lehden teologipäivillä tiistaina ja keskiviikkona Kauniaisissa.