Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Markku Koivisto aloittaa Jipun parina Radio Deissä

 
Markku Koivisto lähikuvassa taustalla ihmisiä.

Markku Koivisto teki päätöksen astua julkisuuteen kohdatakseen ihmisiä, joiden tarinaa ei voi ohittaa. Kuva: Danielle Miettinen

Teologian tohtori, pappi ja terapeutti Markku Koivisto palaa julkisuuteen radioäänenä. Hän ottaa paikan Radio Dein Ihmisen ääni -ohjelman toisena juontajana.

Lokakuun alusta alkaen Koivisto ja Jippu kohtaavat vieraansa keskiviikko-illoissa vuoroviikoin.

– Kiehtova pesti, hihkaisee Markku Koivisto kertoessaan uudesta työstään radiossa.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

Teologian tohtori Koivisto tunnetaan Nokia Mission perustajana ja sananjulistajana. Takana ovat raskaat ajat, oikeuden tuomio, ero työyhteisöstä ja avioliistosta. Pitkän hiljaiselon jälkeen Koivisto palaa julkisuuteen, avaa hieman myös omaa nykyisyyttään ja syitä miksi suostui radioääneksi.

– Olin päättänyt, että julkisuus on loppu. Siitä ei ole kovinkaan paljon hyvää seurannut. Tässä ohjelmassa en ole kovin paljon itseäni tuomassa esille, vaan haluan kulkea erilaisten ihmisten rinnalla. Siihen olen saanut kokemusta ja se tuntuu tärkeältä. Haluan tehdä samaa hommaa kuin Jeesus teki aikoinaan; hän kohtasi ihmisiä siellä missä he ovat, niiden kysymysten kanssa, mitä heillä on. Minua kiehtoo tietää, mitä tässä maailmassa tapahtuu.

”Olin päättänyt, että julkisuus on loppu. Siitä ei ole kovinkaan paljon hyvää seurannut.”

– Vieraani ovatkin paljolti ihmisiä, jotka ovat hengellisessä työssä, mutta heillä on asiantuntemusta joltain eritykseltä alalta, totuudesta Venäjä-tuntemukseen. Haluan pohtia syvällisesti tätä aikaa ja sen ilmiöitä tunnustavan kristityn näkökulmasta. Miten kristityn tulisi elää tässä. Kristillistä pohdin sodasta, rauhasta ja totuudesta. Tällaista pohdintaa on liian vähän.

Markku Koivisto sanoo saaneensa uutta näkökulmaa asioiden käsittelemiseen kouluttauduttuaan Lontoossa addiktioterapeutiksi. Näitä taitoja ja oivalluksia hän käyttää paitsi radiossa myös Thaimaan nykyisellä työmaalla.

– Olen Thaimassa 4–5 kuukautta vuodesta. Olen sellainen rannoilla kulkija ja pappi. Autan itsemurhakandidaatteja ja prostituoituja. Työhän kuuluu myös auttaa yliopisto-opiskelijoita, jotta he eivät tekisi itsemurhaa.

Koivisto sanoo ajatelleensa elämänsä synkimpinä hetkinä, ettei enää palaa hengelliseen työhön.

– Kun kunnolla mokaa, pitää viisi kertaa harkita, mitä tekee. Tämä sanoma kuitenkin vaatii jonkinlaista uskottavuutta ja minulta se oli totaalisesti hävinnyt.

”Olen sellainen rannoilla kulkija ja pappi. Autan itsemurhakandidaatteja ja prostituoituja.”

Aika koulunpenkillä Lontoossa ja työ Thaimaassa  on tuonut entisen kohupastorin pimeiltä kujilta valoon ja saanut ajattelemaan elämää uudella tavalla.

– Haluan jollain tavalla löytää ihmisen sieltä missä hän on, vaikka olisi kuinka pimeässä paikassa. Pyrin tuomaan sinne Kristuksen valoa. Niin on minullekin käynyt. Istuin pimeässä paikassa, mutta sain armon ja anteeksiannon.

– Kun palasin Lontoosta, löysin itseni kirkon penkistä, Pyhän Sydämen kappelista. Koin, että olen tervetullut kotiin. Minä entinen hihhuli, siellä nyt olen Sleyn parissa ja nautin kovasti. Minulla on myös ihana perhe, joka tukee minua. Rakastan heitä paljon ja se on antanut voimaa, sanoo Koivisto.

Kuuntele, kuinka Markku Koivisto perustelee paluutaan julkisuuteen nimeään kantavassa Jippu & Markku Koivisto ja ihmisen ääni -ohjelman juontajana. [Radio Dei, toimittajana Mikael Juntunen]