Markku Koivisto kysyy vaikeita Pyhän Sydämen kappelilla

 

Kuva: Danielle Miettinen

Raamatun väkivalta, kirkon pirstoutuminen ja epäoikeudenmukaisuuden anteeksiantaminen. Markku Koivisto kyselee hämmentäviä kysymyksiä kolmena tiistaina Helsingissä.

Sleyn Pyhän Sydämen kappeli on nykyisin hiljaiseloa elelevän entisen herätysliikejohtajan Markku Koiviston kotikirkko. Kappelin yhteydessä sijaitseva pylvässali on juuri remontoitu komeaksi.

Kun Koivisto katseli salissa ympärilleen, hänelle syntyi idea. Tänne pitäisi saada tavallisia helsinkiläisiä, jotka ovat kiinnostuneita hengellisistä asioista, mutta eivät tiedä, missä niistä voisi keskustella.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Seuraavaksi Koivisto ryhtyi pohtimaan, millaisia kysymyksiä Kallion kaduilla kulkevien ihmisten mielessä liikkuu. Siitä syntyivät ”Vaikeiden kysymysten ja ihmeellisten vastausten illat”.

Nyrkkeilijä ja professori aloittavat

Ensimmäinen tilaisuus pidetään ensi tiistaina, ja aiheena on Raamatun väkivalta. Teemasta keskustelevat Vanhan testamentin eksegetiikan professori Antti Laato ja ammattinyrkkeilijä Niklas Räsänen.

Entä miksi maailmassa on niin monta kirkkoa? Tähän kysymykseen vastaavat katolinen isä Oskari Juurikkala ja luterilainen pastori Teemu Haataja.

Kaksi avioeron hiljattain kokenutta miestä, terapeutti Mikko Oinonen ja muusikko Olli Helenius pohtivat syksyn viimeisessä illassa, miksi vääryys ja epäoikeudenmukaisuus pitäisi antaa anteeksi.

Tilaisuuksien trubaduureina esiintyvät Jukka Leppilampi, Jippu ja Olli Helenius.

Rehellisyys koskettaa

Vaikka kaikkien iltojen teemat haastavat älyä, Koivisto haluaa käsitellä niitä myös paljastetun sydämen tasolla.

‒ Teemat eivät ole kenellekään helppoja. Rukoilen, että voisi tapahtua sitä, mistä Luther käyttää nimitystä veljien keskeinen lohdutus. Kipeät sydämet pohtivat kipeitä kysymyksiä, Koivisto suunnittelee.

Rohkeaan avoimuuteen häntä kannustaa palaute, jota hän on saanut viime kesän Evankeliumijuhlien Myrskyn silmässä -tilaisuudesta. Hän kertoi siinä avoimesti elämänsä haaksirikosta ja armon voimasta yhdessä liikemies Arto Merisalon ja laulaja Jipun kanssa.

‒ Sleylle ei ole koskaan tullut mistään näin paljon palautetta. Mitään juttua ei ole katsottu verkossa yhtä paljon.

Kokemus oli Koivistolle itselleenkin eheyttävä.

‒ Oli huikeaa tulla isosti nähdyksi ilman tuomiota.

Markku Koivisto ei kuitenkaan ole aikeissa etsiytyä parrasvaloihin.

‒ Haluan hyvän suhteen perheeseen ja Jumalaan, en paljon muuta.

Yksi uusi avaus on kuitenkin suunnitteilla Arto Merisalon kanssa. Se on vertaistukiryhmä elämässään konkurssin tehneille.