Malmin seurakunta jalkautuu ihmisten arkeen – mukana myös Keskustan entinen puoluesihteeri Timo Laaninen

 

Kuvakaappaus videolta, joka on julkaistu Malmin seurakunnan sivuilla.

Malmin seurakunnassa etsitään tapoja olla vahvemmin läsnä ihmisten arjessa. Seurakuntaan on palkattu neljä uutta pappia, joiden tehtävänä on kulkea kaduilla ja kuppiloissa ja keskustella ihmisten kanssa.

“Idea lähti vuosi sitten siitä, että eräällä alueella nuori oli tehnyt itsemurhan. Kun tapahtuman jälkeen ihmisten kanssa kaduilla keskusteli, tuli vahva kokemus siitä, että kirkon on tärkeää olla juuri siellä, ihmisten keskellä. Ihmiset haluavat tulla nähdyksi ja kuulluksi omassa arjessaan”, kertoo kirkkoherra Heikki Arikka.

Viime kesänä Malmin hautausmaalla saattoi tavata papin, jonka tehtävänä oli olla paikalla ihmisiä varten ja keskustella. Nyt kahdeksi vuodeksi palkattujen projektipappien tavoitteena on olla tavattavissa siellä missä ihmiset ovat.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Malmin seurakunnan haasteena on, että nykyinen toiminta, toimitukset, jumalanpalvelukset ja tilaisuudet eivät tavoita kattavasti Malmin seurakunnan alueella asuvia noin 100 000 ihmistä. “Kirkon olemus on etsiä uusia ihmisiä ja elää arjessa mukana. Se ei toteudu pelkästään kutsumalla ihmisiä kirkkoon, vaan meidän on mentävä kirkosta ulos, kaduille ja toreille”, kiteyttää kirkkoherra Arikka.

Projektipappien tehtävänkuva on erilainen kuin seurakunnissa yleensä. Heidän työ on ainoastaan olla paikalla ja kuunnella. Kalenteri ei ole täynnä kokouksia, tilaisuuksien ja puheiden valmisteluja. “Nyt on aikaa pysähtyä ja kuunnella ja siten tuoda toivoa ihmisen arjen keskelle ilman kiirettä”, kertoo aiemmin Heinolassa nuorisopappina toiminut Päivi Pulakka. “Sinulle on niin helppo puhua. Et tuomitse vaan tahdot minulle hyvää. Puhu minusta jotain hyvää Jumalalle kanssa,” on lause, joka on jäänyt mieleen erään kohtaamisen yhteydessä”, Pulakka tiivistää työn merkityksellisyyden.

 

Vaalikampanjoista tuttu tori

Yksi projektipapeista on Timo Laaninen, Keskustan entinen puoluesihteeri. Malmin seurakunnan sivuilla julkaistulla videolla Laaninen kehuu Suomea hyväksi maaksi, jossa esimerkiksi keski-ikäinen mies voi opiskella ilmaiseksi teologian maisteriksi. Laaninen valmistui teologian maisteriksi ja hänet vihitään papiksi 4.11. Timo Laaninen on tehnyt pitkän uran politiikassa. Vuosina 2010-2016 hän työskenteli Keskusta-puolueen puoluesihteerinä. Lisäksi hän on ollut muun muassa pääministerin erityisavustaja ja Suomenmaan päätoimittaja.

”Ihmiset elävät tänään monenlaisten paineiden keskellä ja kilpailu on kovaa monilla aloilla. Kaikki eivät siinä kyydissä kestä. Moni putoaa, kuka mistäkin syystä. Haluan olla täällä välittämässä työnantajani sanomaa: Kaikki ihmiset ovat arvokkaita riippumatta siitä, miten ovat elämässä pärjänneet. Toivottamia tapauksia ei ole olemassakaan”, Timo Laaninen kertoo videolla.

Laaninen totea myös, kuinka Malmin tori hän hänelle tuttu entuudestaan. Poliitikkona siellä tuli kampanjoitua vaaliteltoilla. ”Siitä kokemusta on hyötyä tässä työssä.”

Malmin seurakunnan projektipapit:

 

Päivi Pulakka on 28- vuotias pappi. Ennen Malmille tuloa hän toimi reilun neljä vuotta koulu- ja nuorisotyön pappina Heinolan seurakunnassa. Päivi toimii projektipappina Malmin seurakunnassa Siltamäen ja Suutarilan alueella.

Timo Laaninen valmistui teologian maisteriksi viime keväänä. Timo toimii projektipappina Malmin seurakunnassa Malmin alueella.

Niina Pihlajamaa on 35-vuotias pappi. Pappisvihkimyksen Niina sai noin kaksi vuotta sitten Paavalin seurakunnan varhaiskasvatuksen papin tehtäviin. Ennen Malmin seurakuntaan tuloa hän ehti toimia myös vs. kappalaisena Kivistön alueella Vantaankosken seurakunnassa. Niina toimii projektipappina Viikin alueella.

Anni Paukkala-Toivonen on 41-vuotias pappi. Ennen Malmille tuloa hän työskenteli kymmenen vuotta seurakuntatyössä, suurimman osan aikaa lapsi- ja varhaisnuorisotyön pappina Lappeenrannassa. Malmilla Anni toimii projektipappina Tapulikaupungin ja Jakomäen alueella.