Maija Nyman: Elämän kipeistä vaiheista voi myöhemmin tulla elämän käyttövoimaa, josta jakaa muille

 
lähikuva-iäkkäästä-naisesta-joka-hymyilee-ja-katsoo-suoraan-kohti

Useita kirjoja kirjoittanut Maija Nyman arvioi ihmisellä olevan riittävät edellytykset tarkastella omaa elämäänsä realistisesti vasta keski-iässä. Kuva: Sari Savela

– Jumalan maailmassa pieni on suurta, vaikea yllätys koituukin siunaukseksi ja satunnaiset kohtaamiset johtavat rikkaaseen elämään, sanoo kirjailija ja toimittaja Maija Nyman.

Hänen uusin kirjansa Ja hänelle sattui niin (Päivä Osakeyhtiö) ilmestyi äitienpäivän alla. Nyman on koonnut kirjaansa tarinoita oman elämänsä uskomattomista sattumuksista ja tapahtumista.

– Ajatukseni oli, jospa joku tarina antaisi jollekin lukijalle toivoa ja rohkaisua jatkaa matkaa eteenpäin. Samalla saisi näkökykyä katsella oman elämän sattumia isommassa valossa, johdatuksena ja kasvuprosessina.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Maija kertoo, miten hän on monesti saanut jälkeen päin kiitollisena ihmetellä myös sellaisia elämänvaiheita ja tapahtumia, jotka niitä elettäessä tuntuivat ylipääsemättömiltä, tappioilta ja suorastaan vääriltä. Elämän kipeistäkin vaiheista tulee käyttövoimaa, kun aika kypsyy.

– Kun kuluu aikaa, voi uskaltaa katsoa kaikkea armollisemmin ja jopa kiittäen. Entä jos juuri se kipein asia onkin muuttumassa tarkoitukseksi suuressa mittakaavassa. Entä jos siitä tuleekin elämäni pääomaa, josta voin jakaa, Maija pohtii.

Maija kannustaakin pysähtymään ja kirjaamaan ylös omaa tarinaa, jotta voisi nähdä sen uudessa valossa ja nähdä, kuinka Jumala luo uutta (Jes. 43:19).

– Aina on toivoa, aina voi kasvaa ihmettelemään Luojan kädenjälkiä.

Yllättäviä sattumuksia

Kirjan nimi Ja hänelle sattui niin löytyi Ruutin kirjasta.

– Lause kolahti Ruutin kirjasta, kun se peltopalsta, mihin Ruut meni keräämään tähkiä, ”sattui” olemaan Booaan. Tarvittiin siis pakolaisleski tuolle peltopalstalle, että Daavidille saatiin aikoinaan isoisä.

Vastaavanlaisia yllättäviä sattumuksia Maija Nyman on kokenut omassa elämässään niin kotimaassa kuin eri puolilla maailmaa.

Oman elämänsä varrella Maija on oppinut, että kun asiat menevät toisin kuin on itse suunnitellut, Jumalalla on yleensä sormensa pelissä. Näin oli esimerkiksi silloin, kun Maija erään ystävänsä kanssa lensi vahingossa väärään maahan. Ikävästä erehdyksestä koitui lopulta merkityksellisten kohtaamisten matka.

Yksi kirjan kipeimpiä tarinoita on kertomus siitä, kun Maija syntymäpäivänään vuosikymmeniä sitten ajaa pimeällä tiellä erään iäkkään ihmisen päälle. Uhri kuolee myöhemmin vammoihinsa. Valtava syyllisyys piinasi Maijaa pitkään, mutta vähitellen sovituksen puhe sai sijaa sydämessä. Raskas tapahtuma avasi lopulta sovituksen merkitystä uudella ja entistä syvemmällä tavalla.