Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Maanjäristyksen uhrit saavat apua Pacto-kirkon pakolaiskeskuksessa

 

Ecuadorin maanjäristyksessä pahiten tuhoutuneen Pedernalesin rantakaupungin asukkaita on päässyt turvaan pakolaiskeskukseen. Flavio (oik.) menetti maanjäristyksessä vaimonsa. Rosa (istuu edessä) menetti äitinsä ja pienen tyttärentyttärensä.

Pacto-kirkon vapaaehtoiset ammattilaiset antavat apua ja terapiaa monin eri tavoin.

Ecuadorin Pacto-kirkon leirikeskukseen perustetussa pakolaiskeskuksessa on nyt 52 kotinsa menettänyttä. Lisää odotetaan tulevaksi. Suomen Vapaakirkon lähetystyöntekijät Marja ja Teijo Sormunen auttavat keskuksen toiminnan koordinoinnissa Santo Domingossa. Leirikeskus on yksi Pacto-kirkon auttamiskanavista.

– Täällä arvostetaan sitä, että kaukaa Suomesta ollaan mukana auttamassa Ecuadorin maanjäristyksen uhreja, lääkäri Teijo Sormunen kertoo.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

– Vaikka Pacto-kirkko on tehnyt kaikkensa näitten ihmisten auttamiseksi, keskuksesta puuttuu paljon kaikkea tarpeellista. Ruokaa ja juomaa saadaan lahjoituksena kaiken aikaa. Nyt koetetaan saada hankituksi hygieniatarvikkeita, vaatteita, askarteluvälineitä ja lääkkeitä.

Pelastuneet surevat läheisiään

Segundo Contrera menetti liikuntakykynsä kaksi vuotta sitten ryöstäjän iskettyä häntä machetella niskaan. Nyt hän on yksi Pacto-kirkon leirikeskuksessa suojaa saavista kotinsa menettäneistä maanjäristyksen uhreista.

Hän koki kauhun hetkiä liikuntakyvyttömänä maan järkkyessä ja talon hajotessa hänen ympäriltään. Vaimo Margarita auttoi hänet ulos järistyksen loppuessa. Onneksi talo oli kevytrakenteinen ja sen hajoaminen aiheutti vain pintanaarmuja ja mustelmia Segundolle ja Margaritalle.

Margarita on suruissaan, koska hän menetti järistyksessä kotinsa lisäksi äitinsä ja siskon tyttären tyttären. Äiti oli hoitamassa kahta pikkutyttöä kotonaan järistyksen yllättäessä. Yksi tyttären pojista ehti raastaa turvaan nelivuotiaan Nancyn, mutta 11-kuukautinen Maili jäi isomummin Victorian kanssa sortuvan sementtilaipion ruhjomaksi.

Lähes koko suku on nyt turvassa keskuksessa. Trooppisessa ilmastossa joen rannalla sijaitseva rauhallinen ympäristö on terapiaa surun ja järkytyksen keskellä. Pacto-kirkon vapaaehtoiset ammattilaiset antavat apua ja terapiaa monin eri tavoin.

– Myös hengellinen apu on osoittautunut erityisen tärkeäksi. Keskuksessa rukoillaan paljon, Teijo Sormunen toteaa.

Lue lisää: svl.fi

 

Aiheet