Maanantaista 30.11. alkaen kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 henkilöä Uudellamaalla

 

Espoon tuomiokirkko. Kuva: Sari Savela

Uudet rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 30.11. Adventtiviikonloppuna jumalanpalveluksiin voi vielä osallistua 20 henkilöä. Maanantaista lähtien jumalanpalvelukset toteutetaan etänä.

Adventtiviikonloppu toteutuu voimassa olevien rajoitusten mukaan eli paikalla voi olla enintään 20 henkilöä. Maanantaista 30.11.2020 alkaen joulun odotukseen kokoonnutaan Uudellamaalla verkon välityksellä, kun jumalanpalveluksiin tai kauneimpiin joululauluihin ei voi tulla paikan päälle. Hautajaiset voidaan järjestää ihan lähimpien läsnä ollessa.

Helsingin, Espoon ja Porvoon hiippakuntien tuomiokapitulit antavat viranomaisten päätösten johdosta ohjeet Uudenmaan alueen seurakunnille. Uudet rajoitukset astuvat voimaan 30.11.2020 alkaen ja ovat voimassa 20.12.2020 asti.

IK-opisto vuosisop.,vko3-4, neliöb,MJa

Uusien ohjeiden mukaan jumalanpalvelukset toimitetaan pääosin ilman kirkkotilassa paikan päällä olevaa seurakuntaa. Kirkkotilaan voidaan ottaa samanaikaisesti korkeintaan 10 ihmistä, sisältäen jumalanpalveluksen toimittajat ja kirkon palveluskunnan. Jumalanpalvelukset välitetään seurakunnan omien sähköisten viestintäkanavien kautta. Jumalanpalvelusta ei nauhoiteta etukäteen, vaan se lähetetään suoratoistona seurakunnan pääjumalanpalveluksesta.

Kirkkolain mukaan jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten jatkuminen on turvattava kaikissa olosuhteissa.

Seurakuntien tukipalvelut toimivat normaalisti

Apua ja tukea on tarjolla rajoituksista huolimatta. Minkään tilanteen kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Seurakuntien diakoniatyöntekijät tarjoavat tukea erilaisiin elämäntilanteisin ja heiltä saa apua ja neuvontaa myös vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen tai muiden käytännön asioiden selvittämiseen.

Tuomiokapitulit myös kehottavat seurakuntia pitämään kirkkotiloja auki hiljentymistä ja keskusteluapua varten.

Kasteet, vihkimiset ja hautaan siunaamiset

Pääkaupunkiseudun koronaohjeistuksessa kehotetaan välttämään kaikkia yksityistilaisuuksia, jotka eivät ole ihan välttämättömiä. Piispojen ohjeen mukaan kaste tai avioliitoon vihkiminen on kuitenkin mahdollista, jos tilaisuus järjestetään seurakunnan tiloissa ja siihen osallistuu enintään 10 henkeä mukaan lukien seurakunnan työntekijät. On hyvä myös harkita tilaisuuksien siirtämistä turvallisempaan aikaan.

Hautaan siunaamiset ja hautaamiset hoidetaan rajoitusten aikana, mutta siunaustilaisuuteen voivat osallistua vain aivan lähimmät ihmiset, suosituksen mukaan enintään 10 henkeä. Hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan. Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi omaiset voivat harkita myös tilaisuuden striimaamista tai videoimista. On myös mahdollista järjestää isompi uurnanlaskutilaisuus, kun tilanne helpottaa. Siunaustilaisuudet järjestetään 2-4 viikon kuluessa kuolemasta.

Rajoitukset eivät koske luottamushenkilöitä

Kirkkolaki ei nykyisessä muodossaan salli päätösvaltaisten kokousten pitämistä verkon välityksellä. Tästä syystä kokoontumisrajoitus ei koske lakisääteisiä luottamuselimiä.

Kokousjärjestelyissä on syytä kiinnittää huomiota erityiseen turvallisuuteen. Mahdollisuuksien mukaan toimielinten kokoontumisväliä kehotetaan myös harventamaan.

*

Hiippakunnat muistuttavat edelleen THL:n ”viidestä valtista”, jolla suojaamme itseämme ja läheisiämme koronavirustartunnalta:

1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
2. Pidä ainakin 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.
5. Lataa Koronavilkku-sovellus.