Liikkuuko sinun seurakuntasi tarpeeksi?

 

Kuva: Liikkuva seurakunta

Liikkuva seurakunta on Kirkkohallituksen ja Suomen NMKY:n Urheiluliiton kolmivuotinen
hanke. Sen tarkoituksena on saada seurakunnan työntekijät liikkumaan enemmän, ja sitä kautta edistää myös seurakuntalaisten liikkumista.

– Tarkoituksena on edistää työntekijöiden ja seurakuntalaisten terveyttä iloisin, yhteisöllisin menetelmin. Esimerkkiä on haettu Liikkuva koulu -hankkeesta, joka on onnistunut aktivoimaan kouluja liikkumaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö Janna Granholm

”Ihminen on Pyhän Hengen temppeli, jota saa pitää hyvässä kunnossa.”

Hankkeen painopisteitä ovat työntekijöiden istumisen vähentäminen, arkikeinot liikunnan lisäämiseen, seurakuntien tekemän erinomaisen työn näkyväksi tekeminen ja syrjäytymisen ehkäisy liikunnan avulla. Tällä hetkellä hankeella on kymmenen pilottiseurakuntaa, joissa toimintamalleja kehitetään. Toiminta on kuitenkin avointa kaikille seurakunnille. Erilaisia toimintamalleja ovat esimerkiksi kävelykokoukset ja metsäperhekerhot.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Toimintamalleja voi ottaa käyttöön omalle yhteisölle sopivalla tavalla. Monissa seurakunnissa on jo tällä hetkellä hyviä hankkeen mukaisia liikunnallisia toimintatapoja. Hankkeen tavoitteena on näyttää ja jakaa toimintamalleja myös muiden hyödyksi ja haastaa mahdollisimman moni seurakunta mukaan liikunnalliseen toimintaan, Granholm selittää.

– Kirkko haluaa olla läsnä kaikilla ihmisen elämän osa-alueilla. Liikunnalla on vahva yhteisöllinen ulottuvuus, joka ehkäisee syrjäytymistä. Liikkuva seurakunta -hankkeen toiminnassa pidetään esillä tätä syrjäytymistä ehkäisevää näkökulmaa. Yhdessä tekeminen, toveruus ja toisen kunnioittaminen ovat ydintä seurakuntien ja järjestöjen liikuntatoiminnassa.

Kirkon kymmenen teesiä liikunnasta

Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunta loi Kirkon kymmenen teesiä liikunnasta ja urheilusta. Niiden tarkoitus on muistuttaa, että jokaisella on oikeus nauttia liikunnasta, urheilusta ja reilusta pelistä.

1. Olet ihminen, olet arvokas.
2. Huolehdi liikunnasta ja terveydestä – hoidat Jumalan hyviä luomislahjoja.
3. Tue lapsen ja nuoren kasvua henkisesti, hengellisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti.
4. Olet mallina lapsille ja nuorille – kanna kasvatusvastuusi!
5. Tunnista oikea ja väärä.
6. Hyväksy epäonnistuminen – osoita arvostusta myös katsomossa
7. Tavoittele voittoa – iloitse menestyksestä.
8. Opi toisen ihmisen kunnioittamista liikunnan ja urheilun kautta.
9. Iloitse liikunnasta – nauti yhdessäolosta.
10. Liikunta on jokaisen oikeus.

 

Tutustu Liikkuva seurakunta-hakkeen facebook-sivuihin.