Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Deuteronomium lopettaa, ainakin toistaiseksi

 

Kuva: Deuteronomium

Manu Lehtinen ja Miika Partala ovat raskaan kristillisen musiikin suurimpia legendoja tässä maassa. He ovat olleet perustamassa Suomen ensimmäistä kristillistä death metal -yhtyettä Deuteronomiumia vuonna -93. Bändin läpimurtona voidaan pitää vuonna -98 julkaistua debyyttialbumia.

– Kyllä me saatiin muutama vuosi tehdä rankasti duunia, kaverukset miettivät. Siihen aikaan äärimetalli ylipäätään oli uutta ja kiinnostavaa, saati sitten ristimetalli, joten jo ensidemo vuonna -93 herätti kovasti kiinnostusta myös maailmanlaajuisesti. Niihin aikoihin itsensä tunnetuksi tekeminen oli huomattavasti helpompaa bändien vähäisyydestä johtuen.

– Vastaanotto on ollut varsin positiivinen niin Suomessa kuin muuallakin, mutta toki ulkomailla saa aina sitä ulkomaanihmeen lisää, ja aina löytyy ihmisiä, jotka diggaa kaikesta suomalaisesta musasta ja muusta. Suurin ”fanikanta” ja suopein vastaanotto löytyy meidänkin tapauksessa kuitenkin tuolta Eteläisestä Amerikasta.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Yksi syy Deuteronoiuim keikkailun loppumiseen on ollut muuttuneissa elämäntilanteissa. Oikeita töitä ja metallimuusiikille omistautunutta keikkailua on vaikea yhdistää.

– Onhan se ollut ajoittain jopa mahdotonta, ja siitä syystä lavakokoonpano on vaihdellut paljonkin. Yhtyeen lähtiessä ulkomaille reissut pakottivat aina perumaan duuneja jopa useiksi viikoiksi eikä se aina ole kaikilta jäseniltä onnistunut.

Miten Deuteronomiumin tulevaisuus, onko yhtye virallisesti kuollut ja kuopattu?
– Jaa-a, aika näyttää. Toivottavasti ei, mutta mitään suunnitelmia ei ole tällä hetkellä tulevaisuuden varalle.

 

Teksti Joona Ojala