Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Libyassa teloitettujen koptikristittyjen ruumiit palautettiin Egyptiin

 

Egyptin koptikristityt perheet saivat viimein haudata Libyassa murhattujen läheistensä ruumiit.

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen kahdenkymmenen ISIS:in Libyassa mestaaman koptikristityn miehen perheet vastaanottivat omaistensa ruumiit uhreille omistetussa kirkossa.

Koptikirkon johtaja, paavi Tawadros II sekä useat piispat, papit ja diakonit vastaanottivat 20 arkkua Kairon lentokentällä 14. toukokuuta rukousten ja koptilaisten hymnien saattelemana. Lentokentältä arkut siirrettiin Al-Ourin kylään, Minyan maakuntaan, jossa uhreille omistettu Uskon ja kotimaan marttyyrien kirkko oli vihitty helmikuussa odottamaan heidän palautustaan kotimaahansa. Toukukokuun 15. päivänä perheet kokoontuivat kirkkoon, jonne teloitettujen koptikristittyjen jäännökset oli asetettu yhteen suureen arkkuun odottamaan hautausta kirkon kappeliin. Tilaisuudessa oli läsnä myös muutama piispa, lukuisia pappeja, parlamentin edustajia, Minyan alueen kuvernööri ja turvallisuuspäällikkö sekä lähikylien asukkaita.

Kuolleista 13 oli kotoisin Al-Ourista ja seitsemän muuta muista Minyan maakunnan kylistä. Koptikristittyjen lisäksi ISIS kidnappasi ja mestasi Libyassa myös ghanalaisen kristityn miehen. Hänen ruumiinsa luovutettiin Ghanan Libyan-suurlähetystölle.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

Uhrien perheet kuvailivat World Watch Monitorille ristiriitaisia tuntemuksiaan. Maleka Ayad, mestatun Tawadros Youssef Tawadroksen leski kertoi tuntevansa sekä surua että iloa siunausseremonian aikana: ” Tunnemme sisäistä rauhaa, koska olemme varmoja siitä, että kaikki marttyyrimme saivat hyvän sijan taivaassa. He olivat yksinkertaisia ja nöyriä ihmisiä maan päällä ja heistä on tullut suuria taivaassa. He ovat nostaneet kaikkien kristittyjen päät ylös ja olemme ylpeitä heistä. ”

Fifi Maged Suliman Shehata, murhatun Maged Suliman Shehatan tytär, sanoi: Tunnen ylpeyttä ja iloa nyt, kun ruumiit palautettiin meille. Yksikään meistä ei olisi voinut kuvitella sitä – Me olimme jo luopuneet toivosta. Mutta Jumala on hyvä ja me kiitämme Häntä ruumiiden palauttamisesta. Se on suuri siunaus meille kaikille.

Ebtsam Noshi Lamei, Samuel Alham Wilsonin leski, kertoi: Olen hyvin ylpeä miehestäni, koska hän kärsi marttyyrikuoleman Jeesuksen Kristuksen nimen tähden eikä hylännyt uskoaan. Hän teki kunniaa minulle, pojilleen ja kristinuskolle.”

Paikalla olleet perheet ja papisto ilmaisivat kiitollisuutensa presidentti Abdel Fattah el-Sisille sekä Egyptin ja Libyan hallituksille heidän ponnisteluistaan uhrien jäännösten kotiin palauttamiseksi.

Uhrit kidnapattiin Libyassa kahdessa erillisessä iskussa 29. joulukuuta 2014 ja 3. tammikuuta 2015. Panttivankien ottajat vahvistivat ensin sieppaamiensa ihmisten henkilökorteista, mihin uskontoon nämä kuuluivat, ja päästivät sen jälkeen muslimit vapaiksi. Tämän jälkeen ISIS julkaisi videon, jossa kuvattiin heidän vankiensa joukkoteloitus.

Lokakuussa 2017 Libya vahvisti löytäneensä mestattujen ruumiit läheltä teloituspaikkaa Sirten rannikkokaupungin rannalta. Ennen kuin ruumiit voitiin palauttaa Egyptiin, niistä otettiin rikostekniset näytteet ja niitä verrattiin uhrien sukulaisten DNA-näytteisiin.

Artikkeli julkaistu myös Open Doorsin verkkosivuilla.