Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Lauri Vartiainen vastaa Hesarin Ville Similälle: ”Natsit eivät edustaneet kristinuskoa vaan hylkäsivät sen”

 

Lauri Vartiainen. Kuva: Petri Vähäsarja

Lauri Vartiaisen mukaan natsit perustelivat juutalaisten joukkomurhan sosiaalidarwinismilla. Jumalalle heidän ajattelussaan ei ollut sijaa.

Talousvaikuttaja Sixten Korkman kirjoitti Helsingin Sanomissa 6.9. että ”kristinusko juurrutti ihmisoikeudet läntiseen maailmaan”. Toimittaja Ville Similä suivaantui Korkmanin kirjoituksesta, ja etenkin Korkmanin väitteestä, jonka mukaan ”Kristinusko omaksui ajatuksen ihmisen arvokkuudesta siinä muodossa, että jokainen ihminen – pakanoita lukuun ottamatta – on tasa-arvoisesti arvokas Jumalan silmissä, oli hän orja tai keisari”.

Similä muun muassa kirjoittaa: ”Ihmisoikeuksien käsite syntyi nykymuodossaan vasta 1948 sen jälkeen, kun kristityt länsieurooppalaiset olivat murhanneet miljoonittain juutalaisia ja toisiaan.”

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Toimittaja siis väittää, että natsit olivat kristittyjä.

Similä kirjoittaa myös, että ”Yhdysvalloissa miljoonia ihmisiä eli orjina kirkkojen vankalla tuella. Orjat käännytettiin kristityiksi, mutta eipä heidän ihmisarvonsa siitä noussut.”

Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen vastaa Similälle blogissaan. Hän kirjoittaa, että ”Similän kaltaisten valistuksen lasten tarinassa parin viimeisen sukupolven uskonnosta irtautunut uusi uljas ihminen on kaiken hyvän ja jalon lähde, kun taas kaikki pimeys liitetään menneisiin aikoihin, uskontoihin ja näemmä erityisesti kristilliseen uskoon”.

”Näinköhän se meni?”, Vartiainen kysyy.

Hänen mukaansa ”valistusten lasten helmasynti” on sulkea silmänsä kaikelta siltä, mitä tiede ja ”edistys” ovat tuoneet mukanaan.

”Tieteeseen perustuva kehitys ei ole vain huipputasoisen terveydenhoidon ja tehokkaan ruuantuotannon isä. Samalla se on joukkotuhoaseiden ja ekologisen katastrofin luoja. Ja kansanmurhien. Ihmisen sisin on sama kuin ennenkin, synti ei ole lakannut.”

Vartiainen jatkaa, että toisin kuin Similä väittä, esimerkiksi natsit eivät edustaneet kristinuskoa eivätkä kristillistä maailmankuvaa.

”Päinvastoin he hylkäsivät ideologiassaan kristinuskon ja sen ”orjamoraalin”. Juutalaisten joukkotuho perusteltiin populistisella kansandarwinismilla: vahvemman ja elinkelpoisemman rodun (arjalaisten) tuli natsien mukaan hävittää tieltään heikot ja alempiarvoiset (juutalaiset). Ja tuhoamistyö toteutettiin aikansa parhaalla ja kehittyneimmällä teknologialla. Jumalalle ei tuossa ajattelussa jäänyt sijaa. Harvemmin muistetaan, että kolmas valtakunta vainosi myös perinteisiä kristittyjä, kun he nostivat äänensä uutta uljasta ideologiaa vastaan”, Vartiainen kirjoittaa.

Hän huomauttaa myös, että ”Similän puheenvuoron kaltaisissa ulostuloissa” unohdetaan aina natsismin paha isoveli eli kommunismi.

”Kommunismin parissa sukupolvessa aikaan saamat ruumispinot ylittävät tuhovoimaisuudessaan kaiken, mitä ihmiskunnan historiassa on koskaan tapahtunut. Kommunismi hylkäsi Jumalan, loi oman moraalinsa ja omat arvonsa. Ja sen seurauksena kokonaiset valtiot muuttuivat vankiloiksi, joissa piikkilangat pitivät kansalaiset karsinassa ja pelko vaiensi kritiikin. Muutamassa vuosikymmenessä surmattiin yli sata miljoonaa ihmistä työläisten paratiisin tieltä. Kristinuskosta riisutun valtion jäljet pelottavat.”

”Kovin vähän on käyty keskustelua siitäkään, mikä on kommunismin perinnön osuus Venäjän viimeaikaisissa toimissa. Venäjän nykyjohto on ateistisen kommunistihallinnon kouluttama. Yli seitsemänkymmenen vuoden ajan valtio teki Venäjällä parhaansa hävittääkseen kristinuskon maasta. Neuvostoliitossa ortodoksinen kirkko oli valtion talutusnuorassa, ja kirkon johtoon asetettiin vuosikymmenten ajan vain Kremlin miehiä. Jäljet näkyvät”.

 

Aiheet