Laura Voutilainen: ”Kun viha tulee väliin, irtaudumme toisistamme ja Jumalasta”

 
– Olen etsinyt totuutta, sanoo Laura Voutilainen. Kuva: Janita Autio

– Olen etsinyt totuutta, kertoo Laura Voutilainen. Kuva: Janita Autio

Laura Voutilaisen uusi musiikki edustaa laulajalle hyvien voimien vastahyökkäystä: – Halusin tehdä vastaiskun nykyiselle ilmapiirille. Korona-aikana tapahtui polarisoituminen: vihamielisyyden ja vastakkainasettelun ilmapiiri vahvistui.

– Kun viha tulee väliin, me polarisoidumme ja irtaannumme toisistamme, yhteydestämme Jumalaan ja yhteydestämme kaikkeuteen, sanoo Laura Voutilainen.

Laulaja-lauluntekijä suree asenneilmastoa, jonka hän katsoo Suomessa kylmenneen viimeksi kuluneiden parin vuoden aikana.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Siinä ilmapiirissä katsotaan, että olisimme toinen toisillemme uhka. Senhän pitäisi olla juuri toisinpäin silloin, kun on hankalaa, huokaisi Laura Voutilainen vieraillessaan Radio Dei Herätys!-aamulähetyksessä tänään maanantaina.

”Vihahan on oikeasti merkki siitä, että tunnen – että minulla on hätä ja jokin tarve.”

Tuore Pidä musta kii -single on laulajan kannanotto vihan, vieraantumisen ja toisiin ihmisiin kohdistuvia ennakkoluulojen tunteita vastaan. Laura Voutilainen on kirjoittanut laulun yhdessä pianisti Lasse Piiraisen kanssa. Piirainen on työskennellyt Voutilaisen työparin aiemminkin. Parisen vuotta sitten pianisti-bändinjohtaja toimi tuottajana, kun Laura Voutilainen työsti Minun tähteni -joululevyn yhdessä Higher Ground -kuoron kanssa.

– Toin oman rauhanmelodiani Lasselle, ja hänellä oli oma ajatus jo valmiina. Muljautimme kaksi ideaa keskenään yhteen.

Sanat Pidä musta kii -kappaleeseen tulivat Juha ”Watt” Vainion tyttären Suvi Vainion kynästä.

– Biisi itsessään on aika polveileva, mutta siinä on yksinkertainen pyyntö, Laura Voutilainen toteaa.

Laulajan mukaan yhteiskunnassa tilaa ottanut vihapuhe ja mielensä pahoittaminen on oire ihmisten syvemmästä pahoinvoinnista ja tyydyttämättömistä tarpeista, kenties merkityksettömyyden tunteesta.

– Kun on vaikeaa, se saattaa tulla vihan ilmaisuna ulos, vaikka siellä takana on paljon muuta. Vasta kun nöyrtyy vihan takana olevalle asialle, pääsee kohti toista.

Voutilaisen mielestä meidän tulisi pyrkiä näkemään vihan taakse, yrittää löytää sieltä suuttumuksen taakse verhoutuva ihminen.

– Vihahan on oikeasti merkki siitä, että tunnen – että minulla on hätä ja jokin tarve.

Avioeron jälkeen terapiaan

Laura Voutilaisen seitsemäntoista vuotta kestänyt avioliitto päättyi eroon kuusi vuotta sitten. Omia vihan ja katkeruuden tunteitaan hän ei jäänyt työstämään yksinäisyyteen.

– Olen etsinyt ja peilannut itseäni terapiassa ja ammattilaisten kansa sekä ryhmissä. Se on avannut ja tuonut rauhaa.

Muusikko kertoo löytäneensä uusia ajatuspolkuja myös kirjallisuudesta.

Tommy Hellsten puhuu paljon henkisyydestä ja hengellisyydestä. Näiden asioiden kohtaaminen on osa kasvua.

”Olen etsinyt totuutta sieltä, täältä ja tuolta.”

Oman tunnemaailman perinpohjainen läpikäyminen on Laura Voutilaisen mielestä eteenpäinmenon edellytys.

– Meidän täytyy käydä läpi omaa tunnehistoriaa. Sitä, mistä on tullut ja minkälaiseksi tahtoo tulla. Vasta sen jälkeen siihen voidaan liittää hengellinen ja henkinen ajatus.

Laura Voutilaisen mielestä ei voi olettaa, että ”pappi tai kukaan muukaan sanankertoja” voisi kaataa ihmisen sisään kestävää hengellisyyttä, ellei ihminen itse ole ensin perannut sisällä olevaa syntipesäänsä rehellisesti.

– Olen etsinyt totuutta sieltä, täältä ja tuolta. Olen hamunnut kirjallisuutta, uskontoja ja näkemyksiä – etsinyt totuutta. Rauha löytyy vasta kun on sinut oman menneisyytensä ja itsensä kanssa.

Laura Voutilaisen haastattelu Dei Plussassa [Herätys! 3.10.2022]

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)